Kosmet: Nije nastavljena izgradnja puta Dečani-Plav

Srna
Kosmet: Nije nastavljena izgradnja puta Dečani-Plav

DEČANI - Radovi na izgradnji magistralnog puta Dečani-Peć kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani jutros nisu nastavljeni. Izgradnja nije nastavljena iako je gradonačelnik kosovske opštine Dečani Baškim Ramosaj u petak, 14. avgusta, najavio da će radovi biti nastavljeni i da odluka o obustavi radova, donesena na prijedlog kosovskog premijera Avdulaha Hotija, važi do danas.

Ramosaj je u objavi na "Fejsbuk" stranici napisao da Hoti mora obezbijediti rješenje nakon obustave radova na izgradnji puta Dečani-Plav.

"Država mora obezbediti rešenje za katastrofu koju je stvorila u Dečanu", napisao je Ramosaj.

Ramosaj je istakao da se Hoti suočava sa problemom koji traje 20 godina i da je njegovo saopštenje koje je objavio na "Fejsbuk" stranici za sada "samo upozorenje".

Radovi su obustavljeni poslije intervencije bratstva Visokih Dečana i Raško-prizrenske eparhije da se njihovim izvođenjem u zaštićenoj zoni Visoki Dečani ugrožava stabilnost crkve i manastirske imovine koja je pod zaštitom Uneska.

Iz Manastira Visoki Dečani rekli su Srni da su uvjereni da radovi neće biti nastavljeni budući da su dobijene garancije komande Kfora i italijanskog kontingenta Kfora da to može biti učinjeno samo ukoliko budu dobijene sve dozvole i saglasnost Eparhije raško-prizrenske, kao i visokog savjeta za specijalno zaštićene zone čiji je član Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije.

Iz privremenog organa opštine Dečani sa sjedištem u Beogradu Srni je rečeno da "organ prati situaciju i u konsultacijama sa bratstvom Visokih Dečana kabinetu predsjednika Srbije i Kancelariji Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju blagovremeno će prosleđivati informacije i predloge za zaštitu imovine manastira Visoki Dečani".

Iz Komande Kfora Srni je rečeno da je komandant Kfora Mikele Rizi poslije odvojenih sastanaka sa rukovodstvom opštine Dečani i bratstva Visoki Dečani izdao naredbu jedinici koja obezbjeđuje manastirski kompleks Visoki Dečani o zabrani bilo kakvih radova i zabrani saobraćaja za teške građevinske mašine "sve do naredne naredbe" u Zaštićenoj zoni manastira pod zaštitom Uneska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana