“Kosidbu na Rajcu” posjetilo više od 20.000 ljudi

Srna
“Kosidbu na Rajcu” posjetilo više od 20.000 ljudi

BEOGRAD - Manifestaciju “Kosidba na Rajcu” kod Ljiga ove godine posjetilo je više od 20.000 ljudi iz regiona, a kao najbolji i najbrži od svih kosaca izabran je Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić otvorila je danas 51. “Kosidbu na Rajcu” kod Ljiga, najveću manifestaciju ovog tipa na svijetu po broju kosača i posjetilaca.

“Treba da budemo ponosni na našu tradiciju. Ovakvi događaji zapravo čine naš identitet autentičnim i po tome nas prepoznaju u svetu, a posećenost žKosidbe na Rajcuž to danas potvrđuje. Današnji turisti žele autentičan doživljaj i posebnu vrednost koju mi možemo da im ponudimo”, rekla je Matićeva.

Ona je poručila da će resorno ministarstvo nastaviti da podržava ovakve manifestacije.

Najbolji i najbrži od svih bio je Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca kojem je ovo peta pobeda na “Kosidbi na Rajcu”, drugo mjesto osvojio je Milorad Sladojević, a treće mladi Vuk Vučković iz Čačka, koji je svojevremeno bio i najmlađi osvajač “Zlatne kose”.

Ovogodišnja manifestacija okupila je 20 takmičara, 30 revijalaca i četiri ekipe. Gosti su stigli iz BiH, Crne Gore, Slovenije, a kose i brusa se prihvatio i jedan Kanađanin, koji o Kosidbi na Rajcu snima dokumentarni film, prenose mediji u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana