Košarkašima i odbojkašima zabranjen povratak u Kosovsku Mitrovicu

Srna, Tanjug
Košarkašima i odbojkašima zabranjen povratak u Kosovsku Mitrovicu

KOSOVSKA MITROVICA - Policija samoproglašenog Kosova nije dozvolila košarkašima Trepče i članovima Odbojkaškog kluba 028 Kosovska Mitrovica da se preko administrativnog prelaza Jarinje vrate kući, pa su bili prinuđeni da potraže smještaj u Raški.

Predsjednik Košarkaškog kluba Trepča Đorđe Vučičević rekao je da se njegov tim od 15 igrača, zajedno sa petoricom igrača OK 028 Kosovska Mitrovica vraćao iz Trstenika, gdje su igrali u okviru drugog kola srpske lige, ali da sinoć nisu mogli da prođu administrativni prelaz Jarinje.

-Čekamo od sinoć od 20 časova i onda smo bili prinuđeni da potražimo smeštaj u Raški. Smeštni smo u motelu iz kojeg moramo da izađemo kasnije. Nas je 15 košarkaša i pet odbojkaša, znamo da je prelaz blokiran. Svi smo zajedno - rekao je Vučičević za “Kosovo onlajn”.

On je dodao da ne zna šta će dalje da rade.

-U timu osim odraslih imamo i tinejdžere, decu od 15 do 16 godina, imam odgovornost prema njima i i prema roditeljima, treba ih sve negde smestiti - naveo je Vučičević.

Kosovska policija zabranila je juče i djeci iz Rukometnog kluba Mokra Gora iz Zubinog Potoka uzrasta od 12 do 15 godina da nakon odigrane utakmice u Aleksandrovcu, pređu administrativni prelaz Brnjak i vrate se kući.

Građani na sjeveru Kosova okupili su se i postavili barikade nakon što je juče uhapšen bivši policajac Dejan Pantić, a policija samoproglašenog Kosova zatvorila je administrativne prelaze na Jarinju i Brnjaku.

Noć je protekla mirno na sjeveru KiM, koji je i dalje blokiran, što od strane građana koji su i jutros po kiši i hladnoći na barikadama, što od strane policije.

Prelazi Jarinje i Brnjak i dalje su zatvoreni i za pješake kao i za vozila. Saobraćaj je zatvoren na glavnim putnim pravcima, a može se kretati jedino sporednim putevima, prenosi RTS.

U mjestu Rudare, gdje je postavljena prva barikada iz pravca Prištine prema Raški sve do Leška, odnosno punkta Jarinje, ima više barikada.

Barikada je postavljena i na putu Mitrovica-Zubin Potok, prema punktu Brnjak.  

Oni koji dolaze centralne Srbije mogu jedino preko punktova Merdare i južnije od njega.

Policije ima na svim prelazima Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku. Jutros ih je u većem broju bilo u naselju Bošnjačka mahala.

Kod samih barikada nalaze se vojnici Kfora, kao i pripadnici Euleksa. 

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić pozvao sve građane na mir i suzdržanost i apelovao na njih da ne nasjedaju na provokacije.

-Svima nama je potreban mir, i nastavak dijaloga kako bi se dao prostor pregovaračima koji bi kroz dijalog došli do rešenja ove situacije a ne kroz jednostrane poteze - rekao je Rakić.

U tom smislu, dodao je, žele da uhapšeni sugrađani budu pušteni, jer su svi svjesni da se radi o montiranim optužbama, ali zahtijevaju i da se spreči bilo kakav upad kosovskih policijskih ili drugih jedinica na sjever Kosova i Metohije.

Euleks: Naša patrola sinoć napadnuta šok bombom, nema povrijeđenih

Euleks je u saopštenju potvrdio da je sinoć kod Rudara bačena šok bomba na njihovu izviđačku patrolu. Ističu da tom prilikom niko nije povrijeđen, a nije pričinjena ni materijalna šteta.

Poručuju da su taj napad, kao i, kako navode, napadi na kosovske policajce - neprihvatljivi.

-Snažno osuđujemo nasilna djela koja su počinila naoružana lica na sjeveru Kosova, uključujući i protiv međunarodne zajednice. Euleks će nastaviti da radi sa odlučnošću da podrži stabilnost Kosova, u okviru granica svog mandata - navodi se u saopštenju u kojem se pozivaju kosovske institucije da počinioce privedu pravdi.

Američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer pridružio se Euleksu u osudi napada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana