Kopaonik biznis forum: Proces "zelene tranzicije" nepovratan, ali bez brzog gašenja termoelektrana

Srna
Foto: Telegraf

BEOGRAD- Srbija je nepovratno pokrenula proces "zelene tranzicije", ali termoelektrane neće biti zatvorene preko noći, jer bi to ugrozilo snabdijevanje građana i privrede i dovelo zemlju u energetsku zavisnost, rekla je ministar rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović.

Ona je na "Kopaonik biznis forumu" istakla da je započet proces transformacije Elektroprivrede Srbije /EPS/ i drugih velikih državnih energetskih preduzeća koji će biti nastavljen kako bi se kroz reforme uvelo profesionalno upravljanje i veća efikasnost njihovog poslovanja.

"Uspeli smo da pokrenemo nepovratan proces zelene tranzicije u našoj zemlji. Moramo odgovorno to da radimo i budemo svesni ograničenja i polazne pozicije, koja je ipak nezahvalna po pitanju našeg energetskog miksa, jer se više od 60 odsto oslanjamo na energiju iz uglja", navela je Handanovićeva.

Prema njenim riječima, cilj je da se ubrza energetska tranzicija, ali na odgovoran način, kako taj proces ne bi išao na uštrb enegetske nezavisnosti i stabilnosti.

Ona je naglasila da se tranzicijom ne smije ugroziti snabdijevanje energijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana