Kongresmenka Klaudija Teni podržala izjavu Vučića o KiM

Tanjug
Kongresmenka Klaudija Teni podržala izjavu Vučića o KiM

VAŠINGTON - Kongresmenka iz Njujorka i kopredsjedavajuća srpskog kokusa u Kongresu Klaudija Teni pozdravila je izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa dešavanjima na sjeveru Kosova i Metohije, dodavši da je nasilje neprihvatljivo.

- Iskreno cijenim brzu osudu napada od strane predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Vlade Srbije i Kosova moraju da se uzdrže od retorike i akcija koje mogu dodatno da podstaknu tenzije. Već mjesecima sam zabrinuta zbog potencijala za eskalaciju nasilja i tretmana kosovskih Srba od strane kosovskog premijera (premijera privremenih institucija u Prištini) Aljbina Kurtija - navela je Teni u saopštenju.

Dodala je da je zbog toga ranije ovog mjeseca poslala pismo Kurtiju u kojem ga je pozvala da deeskalira tenzije i sačuva prava Srba na KiM.

- Još jednom pozivam na potpunu zaštitu ljudskih i političkih prava svih manjina na Kosovu, posebno srpskog civilnog manjinskog stanovništva, istovremeno pozivajući Kurtija da se pridržava svojih postojećih obaveza prema Briselskom sporazumu iz 2013. godine. To uključuje konačno stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom - poručila je Teni.

Istakla je da obe strane moraju da nastave da rade zajedno na mirnom rješavanju dugogodišnjeg spora, kao i da administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena treba da obezbijedi proaktivni angažman SAD na uspostavljanju mira.

- Davno je prošlo vrijeme kad je trebalo da se obje strane vrate za pregovarački sto i postignu napredak diplomatskim putem na način koji obuhvata našu zajedničku viziju stabilnog, bezbjednog i prosperitetnog regiona zapadnog Balkana - zaključila je Teni.

Klaudija Teni je prvi put izabrana za člana Predstavničkog doma u novembru 2016. godine, a ranije je bila jedina Amerikanka zaposlena u Generalnom konzulatu Jugoslavije u Njujorku.

Bila je posrednica između ABC Sports-a i jugoslovenske vlade uoči Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana