Kon: Situacija u Beogradu nepovoljna sa tendencijom pogoršanja

Srna
Kon: Situacija u Beogradu nepovoljna sa tendencijom pogoršanja

BEOGRAD - Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je epidemiološka situacija u Beogradu nepovoljna sa tendencijom pogoršanja.

On je naveo da podaci od subote, kada je u Beogradu registrovano 980 zaraženih lica, odnosno ponedjeljka, kada su registrovana 943, ukazuju da je možda došlo do određenog zastajkivanja, što može biti naznaka nečeg dobrog i značiti da su građani počeli da se pridržavaju propisanih mjera, prije svega nošenja maski kao barijere za viruse.

“Mi se nalazimo u sedmici kada je virus jako aktivan. Čak i ako dođemo do zaravnjenja imamo tendenciju daljeg pogoršanja. Imamo dva puta više registrovanih u školama. U srednjim školama su se formirali klasteri i ti učenici prelaze na onlajn nastavu”, rekao je Kon za RTS.

Kon, koji je član Kriznog štaba za suzbijanje virusa korona, naglašava da je fokus sada na Beogradu, jer će se iz njega zaraza “raseljavati” i u druga mjesta.

On je naveo da je prijedlog za skraćivanje radnog vremena već upućen i da Krizni štab ne sjedi skrštenih ruku, već prati situaciju.

“Imamo sreću da još nisu popunjeni bolnički kapaciteti”, rekao je Kon i dodao da će epidemija trajati i da svi moraju razmišljati dugoročno i svako ponaosob preuzeti odgovornost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana