Kon: Daleko smo od toga da najavimo kraj epidemije

Tanjug
Kon: Daleko smo od toga da najavimo kraj epidemije

BEOGRAD - Epidemiolog Predrag Kon naveo je danas „da smo daleko od toga da možemo da se opustimo i najavimo kraj epidemije“, kao i da je „strašno samostalno ukidanje mjera“.

-Nalazimo se u završnici, a najgore je u samoj završnici nečega da se dogodi neka teška forma bolesti, zato treba apelovati na ljude da poštuju mere - poručio je Kon za RTS.

Vakcinisanost je, kako kaže, nedovoljna i Srbija ne može da se poredi sa zemljama koje imaju više od 80 odsto vakcinisanih, pa mogu da razmišljaju o potpunom ukidanju mjera.

Prema njegovim riječima, ono što se može pretpostaviti ako se pad pozitivnih nastavi da će u drugoj polovini marta broj oboljelih biti trocifren.

-Optimistički je ono što se može naslutiti ako ne dođe do iznenađenja i pojave novih varijanti. Sa omirkonom smo, u ovom talasu, videli blažu kliničku sliku, ali su stariji popunili bolnice i smrtnost se zadržala na visokom nivou - naveo je Kon.

Kon kaže da su mjere na snazi, ali da stalno treba opominjati, a cilj mjera je da se smanji prenos i ubrza pad.

-Mere se kod nas ukidaju samostalno, to je strašno, ali je realnost, to traži velike analize -rekao je Kon i naglasio da ne možemo da se osećamo mirno kao oni koji sud dosegli 80 odsto obuhvata vakcinacijom.

Kon navodi da je već jasno ko treba da primi četvrtu dozu.

-Najlogičnije je da se daje starijima, ali kako ćemo pokrenuti, to je večito pitanje. Antivakcinalni ambijent treba da se potisne, jer ćemo se boriti sa ovim dugi niz godina - napominje Kon.

Krajem ove nedjelje biće dve godine od kako je saopšteno da je i u Srbiji potvrđen prvi slučaj virusa korona. Od tog 6. marta 2020. godine pozitivan nalaz testa imalo je 1.908.272 građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana