Komisija za nestale bebe nezadovoljna radom institucija

Tanjug
Foto: tanjug

BEOGRAD - Komisija za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji (za nestale bebe) održala je danas devetu sednicu, nakon koje je obavjestila medije o tri nove krivične prijave o otmici tek rođenih beba.

Članovi tri udruženja, članovi Komisije tokom konferencije za novinare nakon sednice negodovali povodom postupanja javnih tužilaštava širom zemlje povodom postupaka koji se vode zbog nestanka beba iz porodilišta, kao i žalbe na rad drugih držanih organa, izostanka predstavika ministarstva zdravlja i lokalnih samouprava, ali i zbog iskorišćavanja ovog problema u političke svrhe.

Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja rekla je novinarima da roditelji nestalih beba imaju veliki problem jer se sudije u postupcima obraćaju institucijama i dobijaju uglavnom odgovore da "nema podataka, ili nema dokumentacije o bebama".

"Međutim, mi smo istragom saznali da se određena mikrofilmovana dokumentacija iz porodilišta u Višegradskoj nalazi u prostorijama Bezbednosno informativne agencije(BIA). Sada sudije pokušavaju da dođu do istorijata bolesti koje su mikrofilmovane", rekla je Novokmet.

Prema njenim riječima, zbog velikih problema i opstrukcija, roditelji nemaju saznanja niti će doći do istine o svojoj djeci ako se nešto ne bude promenilo u najskorije vrijeme.

Milena Janković iz Udruženja roditelja nestale bebe Beograda navela je tri slučaja u kojima je Udruženje prikupilo dokaze da su tri porodice kupile i uzele tek rođenu decu povodom kojih su nadležnim tužilaštvima podnete krivične prijave.

"Jedan postupak se vodi pred Višim javnim tužilaštvom u Sremskoj Mitrovici, mi smo podneli prijavu protiv tačno određene majke koja to nije, a koja je upisana u matičnu knjigu rođenih da jeste. Ona je došla iz Sremske Mitrovice sa svojim tadašnjim suprugom ušli su u jedno porodilište u Beogradu, uzeli su dete i odveli svojoj kući. Naravno to dete do nedavno nije znalo da je oteto i da mu to nisu biološki roditelji", rekla je Janković.

Ona je tvrdila da je tužioca Borku Jovanović u tom slučaju više interesovalo kako je Udružneje došlo do pomenutih saznanja i odakle nam ti podaci.

"Do danas, posle dve godine od prijave, ne znamo da li je ta majka pozvana da da izjavu i da li je protiv te majke određen pritvor", navela je Janković podsećajući da ova krivična dela ne zastarevaju.

Druga dva slučjaa otmice dece desila su se kako tvrdi u Beogradu i takođe su podnete krivične prijave. "Tu deca uopšte ne znaju da su oteta i prodata, umesto njih to znaju njihova komšije, familija, rodbina znaju roditelji koji to nisu", navela je Janković.

Zbog nezadovoljstva postupanjem javnih tužilaštava u postupcima za utvrđivanje činjenica o nestalim bebama, Komisija je, prema njenim rečima, danas donela odluku da se od postupajućih tužilaštava u ova tri predmeta zatraže podaci o tome da li su i koje radnje sprovedene i da li su tačni podaci koje im je podnelo Udruženje.

Radiša Pavlović iz Udruženja za istinu i pravdu o bebama, apelovao je da se nestale bebe ne eksploatišu za izbore, jer se taj problem ne sme koristiti u političke svrhe.

Kritikovao je Anu Pejić iz posebnog udruženja da upravo to radi.

Pavlović se žalio i što osim predstavnika MUP-a i Ministarstva pravde sednici Komisije nisu prisustvovali ostali pozvani članovi predstavnici iz BIA i Javnog tužilaštva, Ministarstva zdravlja, kao ni Republički javni tužilac Zagorka Dolovac.

Komisija planira da Dolovac predloži formiranje posebnog tužilaštva u Srbiji za ove istrage, rekao je Pavlović koji je nezadovoljan postupanjem lokalnih tužilaštava u ovim istragama.

Preneo je novinarima i da Komisija ima saznanja da je ogromna dokumentacija o nestalim bebama uništavana od 2007. do danas "uz podršku Arhiva Srbije i uz podršku određenih insitucija", tako što su jedni druge pokrivali.

"Izglasali smo da na jednu od budućih sednica pozovemo direktora Arhiva Srbije i direktora Instituta Neonatologije jer su tu završavale bebe iz cijele Srbije.

Skupstina Srbije usvojila je 29. februara zakon o nestalim bebama, koji se u originalu zove "Zakon o utvrdivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji".

Srbiju je na donošenje ovog posebnog zakona, obavezala presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz 2013. u slucaju Zorice Jovanović.

Zakon pored ostalog predviđa procedure za utvrđivanje istine o nestaloj deci i predviđa odštetu do 10.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana