Komisija: Nema pomaka u istrazi ubistva novinara Milana Panića

Tanjug
Foto: Agencije

BEOGRAD- Komisija za istraživanje ubistava novinara saopštila je danas da u proteklih godinu dana, između dvije godišnjice ubistva novinara Milana Pantića, nisu napravljeni pomaci u istrazi i dodala je da je poziv Tužilaštvu za organizovani kriminal da se uključi u rješavanje tog slučaja ostao bez odgovora.

U saopštenju se navodi da je prije nekoliko dana Međunarodna federacija novinara usvojila je rezoluciju koju će, kako se ističe, Komisija za istraživanje ubistava novinara u potpunosti ispuniti, kao i da će insistirati na ispunjavanju preporuka i zahtjeva i od ostalih institucija, uključujući i buduću Vladu Srbije.

Dodaje se da je na kongresu pružena podrška radu Komisije, uz insistiranje na uključivanju stručnjaka iz Tužilaštva za organizovani kriminal, kao i da se od Izvršnog odbora Međunarodne federacije zahtjeva da se u potpunosti upozna sa rezultatima do kojih je došla Komisija, da se organizuju razgovori sa predstavnicima srpskih vlasti i tužilaštva, kako bi se dobile informacije o napretku postupka.

Kako se navodi, Reporteri bez granica u svojih 10 preporuka novoizabranim vlastima, čak dvije vezuju za rješavanje slučajeva ubijenih novinara i da se zahtjeva da se izdvoje finansijski resursi za Komisiju za istraživanje ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Radislave Dade Vujasinović i Milana Pantića.

Takođe, traži se da se Komisiji omogući neograničen pristup državnoj dokumentaciji, kako bi se ti slučajevi rasvijetlili i počinioci priveli pravdi, kroz efektivan pravni postupak i podizanje optužnica.

Ukazuje se da u svakom presjeku stanja ovdašnjih medijskih sloboda, Evropska komisija pominje rješavanje ovih slučajeva, predstavnicima OEBS-a i drugih međunarodnih organizacija.

''Koliko god da se mnogi u našoj zemlji aktivno trude da uspore i zaustave rad na rješavanju ubistva Milana Pantića, i pravosnažnom ishodu drugih tragičnih slučajeva, srazmjerno raste međunarodna zainteresovanost, tako da ovaj slučaj postaje simbol u odnosu na čije rješavanje će se procijenjivati i odnos prema medijskim slobodama i odnos institucija prema nekažnjivosti nasilja nad novinarima'', stoji u saopštenju koje potpisuje predsjednik Komisije Veran Matić.

Ističe se da je interesu i novinara, medija i države da što hitnije u rješavanje tog slučaja uključe sve relevantne institucije, a u prvom redu Tužilaštvo za organizovani kriminal, kako bi se otvorile sve istrage koje bi dovele i do rješavanja tog slučaja.

Komisija poziva i novinare, istraživače da se uključe u istraživanje slučaja ubistva Milana Panića navodeći da bi tako na najbolji način doprinijeli borbi protiv nekažnjivosti ubistava novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana