Koliko je dolazak Rusa promijenio ekonomiju Srbije?

B92
Foto: Twitter

Osim globalne ekonomske i energetske krize koja je potresla cijelu Evropu, rat u Ukrajini je Srbiji donio i oko 200.000 novih stanovnika.

Toliko ljudi je iz Rusije stiglo u Srbiju od februara, a iako se procjenjuje da nisu svi ovde i ostali, njihov dolazak doneo je značajne promjene, piše Euronews.

Prvi uticaj bio je rast cijena iznajmljivanja nekretnina, što je poguralo ionako visoke cijene kvadrata. Kirije u centralnim gradskim opštinama su udvostručene, a stanodavci su lančano počeli da dižu rente i u ostalim dijelovima grada, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku one su veće za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Koliko je značajan dolazak Rusa za srpsku privredu tek će se analizirati, ali trenutni podaci pokazuju da on nije zanemarljiv, s obzirom da su u godini za nama u Srbiji osnovali više od 4.000 firmi i preduzetničkih radnji. Priliv novih stanovnika uvećao je i potrošnju, što je lančano dodatno uticalo na rast potrošačkih cijena.

Među zemljama koje su otvorile svoja vrata talasu Rusa koji u posljednjih nekoliko mjeseci beže iz svoje zemlje, Srbija je "isplivala" kao jedna od vodećih destinacija za tehnološke firme i visoko kvalifikovane profesionalce, piše američki "Vol Strit žurnal" (VSJ).

Procijenuje da je oko milion Rusa napustilo svoju domovinu od 24. februara, kada je počela ruskavojna operacija u Ukrajini. U prvim danima rata Moskve u Ukrajini Turska, Dubai i Gruzija primili su veliki broj Rusa.

Međutim, mnogi od njih danas hrle u Srbiju, zemlju koja, kako navodi žurnal, želi da postane članica Evropske unije i uživa u bescarinskoj trgovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana