Koliko iznosi nacionalna penzija u Srbiji?

GS
Koliko iznosi nacionalna penzija u Srbiji?

BEOGRAD - Pored toga što će srpski sportisti koji kući donesu zlatnu medalju sa Olimpijskih igara dobiti 200.000 evra, njih u starosti čeka i nacionalna penzija, odnosno oko 250.000 dinara mjesečno.

Pravo na nacionalnu penziju imaju i oni koji osvoje srebrnu i bronzanu medalju, te tako od države dobijaju oko 210.000 dinara (u slučaju srebra) i oko 168.000 dinara (u slučaju bronze).

Pored tih slučajeva, nacionalna penzija u Srbiji se dodjeljuje i istaknutim pojedincima iz oblasti kulture, umjetnosti i sporta. Ona se dodjeljuje na prijedlog državne komisije i predstavlja doživotna, neprenosiva primanja. Generalno, se kreću od oko 84.000 dinara, pa i preko pomenutih 250.000 dinara.

Nacionalne penzije počele su da se dodjeljuju 2006. godine, na prijedlog tadašnjeg ministra kulture Vojislava Brajovića. Privremeno su ukinute 2013. godine, pa su ponovo aktivirane 2021. na prijedlog tadašnje ministarke kulture Maje Gojković.

Ovo su konkretni uslovi za sportsku nacionalnu penziju:

Kao glavni uslov da sportisti dobiju primanja u starosti u Uredbi o nacionalnim sportskim priznanjima i novčanim nagradama istaknuto je osvajanje zlatne, srebrne ili bronzane medalje na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi, svjetskim i evropskim prvenstvima u olimpijskim i paraolimpijskim sportskim disciplinama, kao i svjetski rekord u olimpijskim i paraolimpijskim sportskim disciplinama, kao i učešće u finalu Dejvis kupa ili FED kupa Međunarodne teniske federacije, piše Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana