Kolika kazna prijeti ocu maloljetnika koji je pobio školske drugare

Tanjug
Kolika kazna prijeti ocu maloljetnika koji je pobio školske drugare

BEOGRAD - Advokat Ana Selak rekla je danas da je za krivično djelo protiv opšte sigurnosti za koje se tereti otac maloljetnog K.K. zaprijećena kazna zatvora do osam godina i dodala da ipak nije uvjerena da će tužilaštvo dokazati da je učinjeno to krivično djelo.

Selak je za Tanjug navela da iako je otac dječaka K.K. koji je u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar usmrtio osmoro učenika i radnika obezbjeđenja, a povredio šest učenika i nastavnicu istorije na nedozvoljen način držao oružje, nije sigurna da je počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Istakla je da ocu dječaka može da se stavi na teret krivično delo zanemarivanje maloljetnog djeteta gdje je zaprijećena kazna do tri godine i ukazala da na zapadu postoji krivično dhelo za svakoga ko doprinese maloljetnom licu da počini krivično delo.

-Odgovornost može da se nađe kod roditelja, bake i deke ako su ga čuvali i bilo koga ko doprinese da maloletno dete izvrši krivično delo - rekla je Selak.

Na pitanje da li postoji mogućnost da je maloletni bio svjestan da neće krivično odgovarati s obzirom na to da nije napunio 14 godina i da je planirao zločin, Selak je objasnila da postoji ta mogućnost, kao i da je to delo učinjeno sa umišljajem.

-On i da je punoletni učinilac dela to je umišljaj direktno, to bi mu i bila otežavajuća okolnost - rekla je Selak.

Odgovarajući na pitanje koja kazna je moguća za maljoletnog K.K, Selak je objasnila da za njega nema represivne kazne, te da se njime bave institucije socijalne zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana