Kolege i prijatelji opraštaju se od Merime Njegomir

GS
Kolege i prijatelji opraštaju se od Merime Njegomir

BEOGRAD - Mnogobrojne kolege, prijatelji i poštovaoci opraštaju se od poznate pjevačice narodne muzike Merime Njegomir koja je danas preminula u 69. godini poslije kraće i teške bolesti.

Merima Njegomir preminula je u 69. godini od karcinoma pankreasa. U narodnoj muzici ostavila je neizbrisiv pečat, koji će trajati.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici Merime Njegomir, u kojem se kaže:

- Sa velikom tugom sam primio vijest o smrti Merime Njegomir, umjetnice raskošnog glasa i talenta, koju su voljele mnoge generacije poštovalaca i ljubitelja muzike u zemlji i u inostranstvu. Merima je za sobom ostavila bogat legat, čuvajući bogatstvo naše izvorne muzike, koju je promovisala nastupima u nekim od najčuvenijih koncertnih dvorana u Evropi i svijetu. Umjela je da udahne život i gotovo zaboravljenom muzičkom blagu, pjevajući na mnogim jezicima, čime je stekla poštovanje i naklonost brojne inostrane publike. Pamtićemo je po nesvakidašnjem talentu, ali i po skromnosti, po osobinama vrhunskog izvođača kojima se izdvojila u sam vrh muzičke umjetnosti. Izražavam najdublje saučešće porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima naše Merime. Neka počiva u miru - navedeno je u telegramu Vučića.

Kako je istakao Predrag Peca Popović, Merima Njegomir je svojim glasom afirmisala srpsku kulturu.

- Otišla je izuzetna umjetnica koja spada u najznačajnije interpretatore narodne muzike u Jugoslaviji i Srbiji i koja je afirmisala našu bogatu kulturnu baštinu - rekao je hroničar pop kulture, Predrag Peca Popović.

Popović je naglasio da je Njegomir poštovala muziku koju interpretira.

- Od kada je ušla u muziku imala je plemeniti odnos prema sopstvenom talentu i bogatoj kulturnoj baštini koju je tim glasom predstavljala. Njen glas je pretvorio neke pjesme nastale u drugoj polovini 20. veijka u tradicionale koji će ostati besmrtni... - istakao je Popović.

Prema njegovim rečima, Njegomirova je svoje mesto pronašla među najznačajnijim interpretatorima narodne muzike u Jugoslaviji koje kritika često naziva vedetama "srpskog sola".

- Njegomir je svojim glasom i odnosom prema muzici stala u red sa Predragom Cunetom Gojkovićem, Vasilijom Radojčić, Predragom Živkovićem Tozovcem, Tomom Zdravkovićem...To su interpretatori koji su oživljavali najljepše u našoj narodnoj muzici i bili obožavani od naroda i stručne javnosti. Merima Njegomir spada u sam vrh naše narodne muzike - zaključio je Predrag Peca Popović.

Od Merime Njegomir oprostile su se brojne kolege i koleginice, Lepa Lukić, Vera Matović, Ana Bekuta, Snežana Đurišić, kao pjevač Nikola Rokvić, prenosi RTS.

Nikola je objavio Meriminu sliku na Instagramu, i ispod nje napisao dirljive riječi: Draga moja Merima, neka te Gospod prigrli u svom naručju! Neka ti je večna slava.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana