„Koha“ tvrdi da je dobila „non-pejper“ , Njemačka i Francuska demantuju da stoje iza toga

Tanjug
„Koha“ tvrdi da je dobila „non-pejper“ , Njemačka i Francuska demantuju da stoje iza toga

PRIŠTINA - Prištinska „Koha“ je, pod oznakom ekskluzivno, objavila da je dobila takozvani „non-pejper“ koji su navodno pripremile Njemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom.

List navodi da nije mogao da potvrdi autentičnost tog nezvaničnog dokumenta, prema kojem će se Srbija i samoproglašeno Kosovo međusobno priznati, dok su ambasade pomenutih zemalja demantovale da ove dvije države stoje iza toga.

Prema tom „non-pejperu“, bio bi stvoren „autonomni okrug sjevernog Kosova“, u skladu sa zakonima i ustavom takozvane države Kosovo. Srpska pravoslavna crkva imala bi „privilegovani status“, dok bi se Srbija, nakon ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma, bila dužna da „ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama“.

Navodi se da će ove napore podržati članice EU i SAD, a da bi proces trebalo da bude završen prije kraja februara 2022. godine.

Prema tom „non-pejperu“,  „autonomni okrug sjevernog Kosova“ imao bi pravo regulisanja zakonodavstva na regionalnoj osnovi u oblastima ekonomije, finansija, vlasništva nad infrastrukturom, kulture, obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite pravosuđa, policijske službe, urbanog razvoja i evropske saradnje, u skladu sa ustavom takozvane države Kosovo.

Prema planu, obuhvatao bi teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Severnu Mitrovicu i grad Zubin Potok sa 63 sela.

Njemački ambasador u Prištini Jorn Rode negirao je ma „Tviteru“ da Berlin stoji iza takozvanog „non pejpera“.
- Takozvani njemačko-francuski non pejper, koji je objavila „Koha ditore“ je lažna vijest. Možda takav dokument postoji, ali sigurno nije njemačko-francuski - rekao je njemački ambasador.
Dodao je da Njemačka u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i njenog specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka.

Potom je i francuska ambasada u Prištini negirala da stoji iza takozvanog „non pejpera“.

Kako je ambasada objavila na „Tviteru“, Francuska i Njemačka nisu izvor dokumenza.

-U potpunosti podržavamo posredovanje EU i pozdravljamo napore koje je u tom pravcu uložio Miroslav Lajčak - navela je ambasada na „Tviteru“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana