Kod Vinče ukraden spomenik od pola tone, star 19 vijekova, tek što je pronađen

Tanjug
Kod Vinče ukraden spomenik od pola tone, star 19 vijekova, tek što je pronađen

BEOGRAD - Rimski spomenik neprocijenljive vrijednosti, star 19 vijekova, tek što je pronađen kod Vinče, ukraden je za nešto više od 24 sata, piše “Blic”.

Kako se navodi, lopove nije omela ni težina spomenika od skoro pola tone.

Prema saznanjima “Blica”, ovaj izuzetan i jedinstven spomenik pronađen je prošlog petka prilikom zemljanih radova na deponiji Vinča.

Iako je obaviještena uprava deponije i sa nadležnima dogovoreno da se spomenik zaštiti kako bi već u ponedjeljak ujutru mogao da bude bezbjedno transportovan u Narodni muzej u Beograd, spomenik je “nestao” između subote u 17 ćasova i nedjelje u osam časova. Narodni muzej obavijestio je policiju o krađi.

“Buduci da arheološki predmeti otkriveni na teritoriji Republike Srbije po Zakonu pripadaju Republici Srbiji, a imajući u vidu da je epigrafski spomenik evidentiran i snimljen od strane stručnjaka muzeja i da je pokrenut administrativni postupak za njegovo preuzimanje, njegov “nestanak” se kvalifikuje kao teška krađa. Protiv nepoznatog pocinioca podneta krivicna prijava.

Istražni postupak policije je u toku”, kažu za “Blic” u Narodnom muzeju.

Informacije o spomeniku biće postavljene i u interpolovu bazu ukradenih arheoloških predmeta, tako da lopovi nikada neće moći da ga prodaju.

U pitanju je epigrafski spomenik, kameni spomenik sa uklesanim tekstom na latinskom jeziku, a oni su izuzetno rijetki u svijetu i ne idu na zvanične aukcije već se prodaju “ispod ruke”, piše list.

Pronađeni pa ukradeni spomenik na teritoriji Srbije, prema prvim procijenama, jedinstven je u svijetu zbog svega što na sebi ima - od sačuvanih stopala do latinskog natpisa u 15 redova. Otuda njegova, uslovno rečeno, materijalna vrijednost prevazilazi sve dosadašnje cifre.

Na osnovu natpisa na spomeniku, na latinskom, stručnjak Narodnog muzeja ustanovio je da je spomenik pripadao čovjeku visokog viteškog staleža. Tokom vojnicke službe rukovodio je različitim vojnim odredima i službovao u tri legije. Učestvovao je u ratu sa Dacanima i Parcanima i tokom svoje službe više puta bio odlikovan za vojničke vrline.

Posebna vrijednost ovog spomenika za Srbiju i Beograd jeste u činjenici da je pronađen na originalnom mjestu - nekadašnjeg antičkog Singidunuma. Otuda je izuzetan istorijski i kulturološki dokument trajanja Beograda. Podatak o vojevanju i prisustvu visokog rimskog zvaničnika, a koji je ispisan na njemu, svjedoci o Beogradu kao važnom vojničkom centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana