Ko je Aivo Orav, novi specijalni predstavnik EU u Prištini?

Tanjug
Ko je Aivo Orav, novi specijalni predstavnik EU u Prištini?

BRISEL - Evropska unija imenovala je danas novog specijalnog predstavnika EU u Prištini, estonskog diplomatu Aiva Orava (59), koji će preuzeti dužnost 1. septembra 2024. godine na početni period od dvije godine.

Orav, koji se u saopštenju Savjeta EU opisuje kao estionski diplomata sa velikim nacionalnim iskustvom i iskustvom u EU na širokom spektru pozicija, nasljediće na toj poziciji Tomaša Sunioga, koji je na funkciji šefa Kancelarije EU u Prištini od 2020. godine. 

Kako se navodi u saopštenju Savjeta EU, Orav će "igrati vodeću ulogu u promovisanju stabilnog, mirnog, demokratskog i multietničkog Kosova koje sarađuje sa regionom".

"On će takođe podržati evropsku perspektivu Kosova i približavanje EU, i pratiti, pomagati i olakšati napredak u pogledu političkih, ekonomskih i evropskih prioriteta", poručuje se u saopštenju.

Orav je trenutno stalni predstavnik Estonije pri EU, a od 2016 do 2020. je bio šef delegacije EU u Crnoj Gori i od 2012. do 2016. šef Delegacije EU u Sjevernoj Makedoniji.

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva inostranih poslova Estonije, Orav je bio ambasador u Libanu, sa rezidencijom u Turskoj, ambasador u Azerbejdžanu sa prebivalištem u Turskoj, ambasador u Turskoj, politički direktor Ministarstva inostranih poslova Estonije, ambasador u Sjevernoj Makedoniji sa rezidencijom u Poljskoj, Estoniji i Turskoj, ambasador u Bugarskoj sa rezidencijom u Poljskoj.

Bio je i ambasador u Rumuniji sa rezidencijom u Poljskoj, ambasador u Poljskoj, direktor Odjeljenja (bezbjednosna politika i međunarodne organizacije) u Političkom odjeljenju u Ministarstvu spoljnih poslova Estonije, prvi sekretar (NATO, VEU) u Političkom odjeljenju u Ministarstvu spoljnih poslova Estonije, prvi sekretar Stalne misije Republike Estonije pri OEBS-u u Beču, drugi sekretar (OEBS) Političkog odjeljenja u Ministarstvu spoljnih poslova Estonije i nastavnik u Gimnaziji br. 1 "Obrazovanje i obuka Kuressaare".

Diplomirao je na Univerzitetu u Tartuu na Fakultetu fizike i hemije.

Govori engleski, ruski, francuski i bugarski.

Oženjen je i ima troje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana