Klint Vilijamson: Srbe na Kosovu i Metohiji su brutalno napali, žrtve zaslužuju pravdu

Tanjug
Klint Vilijamson: Srbe na Kosovu i Metohiji su brutalno napali, žrtve zaslužuju pravdu

FENIKS- Ono što se desilo poslije sukoba na Kosovu i Metohiji nije bilo u odbrani ili borbi za slobodu, već brutalan napad, usmjeren na skoro sve Srbe koji su željeli da tamo ostanu.

Izjavio je to bivši glavni tužilac specijalnog istražnog tima Evropske komisije za ispitivanje trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji Klint Vilijamson i dodao da se nada da će najavljene optužnice konačno donijeti pravdu žrtvama.

On je na sajtu Pravnog fakulteta "Sandra dej O'Konor", na kom predaje objavio autorski tekst, nakon što je Specijalni sud za zločine OVK objavio sadržaj prvih predloga optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, u kome je naveo da je došlo do značajnog razvoja situacije u istrazi koja je pokrenuta tokom njegovog mandata, koji je okončan 2014. godine.

Vilijamson je podsjetio na svoje zaključke iz 2014. godine, kada je objavio preliminarne nalaze do kojih se došlo tokom istrage, kada je naveo da cilj istrage nije bio napad na OVK kao organizaciju, već protiv pojedinaca, prenosi RTS.

Prema njegovim rečima, bez obzira na okolnosti koje su dovele do sukoba, ništa ne opravdava namjerno ubijanje nevinih pojedinaca, a istakao je da ono što se desilo poslije sukoba nije bilo u odbrani ili borbi za slobodu već brutalan napad na značajne dijelove civilnog stanovništva, prije svega na Srbe koji su željeli da ostanu na Kosovu, od kojih su mnogi bili stariji ili nemoćni, zatim na Rome i one kosovske Albance koji su se suprotstavili maloj grupi OVK.

Ono što sam rekao 2014. stoji i danas, kaže Klint Vilijamson koji sada traži da se suzdrže oni koji su ljuti zbog predloga optužnice i žele javno da joj se suprotstave.

-Ovo su ozbiljni navodi i implikacije na optužene su takođe ozbiljne, ali je važno da se te optužbe reše kroz sudski postupak i to će uslijediti u dogledno vrijeme. U tom se trenutku iskreno nadam da će postojati jasna odluka koja donosi pravdu za žrtve ovih zločina - odlučujući korak u omogućavanju i Kosovu i Srbiji da napreduju i ostave ovaj tragični period iza njih - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana