Kisić: Razlog neslaganja broja zaraženih i vrijeme saopštavanja

Tanjug
Kisić: Razlog neslaganja broja zaraženih i vrijeme saopštavanja

BEOGRAD - Zamjenik direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević objasnila je danas da se brojevi o zaraženima na virus korona koji se saopštavaju u 15 časova razlikuju od onih na lokalu zato što zavodi za javno zdravlje i domovi zdravlja širom zemlje unose podatke u bazu cio dan, odnosno i nakon 15 časova.

Na konferenciji za medije, Kisić je ukazala da svi zavodi za javno zdravlje i domovi zdravlja u Srbiji, kao i Institut "Batut" vrše nadzor nad virusom korona i dodala da je riječ o više od 200 ustanova koji mogu da rade briseve za PCR test i unose podatke u bazu.

"Sve te ustanove dobijaju povratne informacije o statusu testova, odnosno o pozitivnosti pacijenata koje su uzrokovali, i imaju kompletan uvid na dnevnom nivou o stanju pacijenta. Na osnovu toga ih i obaveštavaju o izolaciji ili terapiji", navodi Kisić.

Ukazuje da na prikupljanju podataka o broju zaraženih učestvuje veliki tim koji te podatke unosi u bazu, te dodala da se nerijetko ti podaci ne unose u bazu istog momenta, zbog obima posla u tim ustanovama.

S obzirom da se podaci unose do kraja dana, kaže Kisić, dešava se da dođe do neslaganja podataka u pojedinom dijelu dana.

Kisić je istakla da su podaci o broju hospitalizovanih i broju pacijenata na respiratoru poklapaju, jer se, kaže, taj podatak u bazu unosi istog momenta.

"Takođe, bitno je naglasiti da broj hospitalizovanih ne odgovara vrlo često broju aktivnih pacijenata, aktivnih u smislu da imaju bolest u tom momentu, zato što se pacijenti primaju zbog težine kliničke slike, a ne zato što su PCR pozitivni", objasnila je Kisić.

Ističe da često u bolnicima ima oko 40 odsto pacijenata koji nemaju PCR nalaz ili ga još uvijek čekaju ili im je PCR čak i negativan, ali imaju sve simptome koji odgovaraju virusu korona i primaju terapiju.

"Ima različitih neslaganja, sve se to može objasniti da se te brojke ne bi dovodile u sumnju ili rađalo neko nepoverenje. Baza je napravljena sa ciljem da imamo nadzor u svakom mogućem momentu, možda nije idealna, ali pruža dobru osnovu za dalji rad", zaključila je Kisić.

Kisić: Nismo izgubvili kontrolu nad epidemiološkom situacijom

Pomoćnik direktora BATUT Darija Kisić Tepavčević kaže da Krizni štab nije izgubio kontrolu nad epidemiološkom situacijom i da je svaka odluka tog štaba zasnovana na dokazima i transparentno prikazanim indikatorima u datom trenutku.

Ona je na pitanje da li je se krizni štab smatra odgovornim što do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom poslije izbora, odgovorila da su sve mere koje su donosili i ukidali bile usvajane u skladu sa indikatorima situacije.

"Ništa se noje krilo niti se krije. Svi podaci su transparentni i u skladu sa indikatorima. Kada je potrebno otvaramo nove kovid bolnice, kada nema potrebe mi ih zatvaramo", rekla je Kisić Tepavčević.

Na insistiranje da odgovori na novinarsko pitanje da li su mjere relaksirane zbog održavanje izbora, što je. kako je rečeno, dovelo do povečanja broj inficiranih par dana nakon izbora, Kisić Tepavčević kaže da je u tom momentu broj slučajeva i pregledau kovid ambulantama bio sporadičan.

"To je bila takva epidemiološka situacija ovde i svuda u svetu, a da li je popuštanje dovelo do povečanje transmisije virusa - jeste i to je tako bilo svuda u svetu", bila je precizna Kisić Tepavčević.

Ona je naglasila i da je i tada preporučeno poštovanje mjera, nošenjee maski, držanje rastojanja, što je, kako je kazala, zbog sadašnjih indikatora, ponovo obaveza.

Postali smo, ističe ona, dosadni kada je riječ o poštovanju mjera, ali to su efikasne mjere.

"Niko se nije mogao zaraziti ako nije bio u kontaktu sa neposrednim nosiocem ili ako nije koristio zaštitne mere", napominje ona.

Na pitanje zašto se čeka više sata ispred Infektivne klinike za pregled, Kisić Tepavčević je kazala da je u pitanju dužina pregleda

"Taj pregled zahteva određeno vreme jer je reč kliničkom pregledu, laboratorijskom pregledu i remenskom pregledu pluča. Potpuno razumemo nemoć ljudi koji čekaju i kojima je potrebna pomoć", kaže Kisić Tepavčević.

Direktor KBC Zvezdara dr Petar Svorcan odgovarajući na isto pitanje rekao je da građani mogu da se pregledaju i na Infektivnoj klinici, u KBC Bežanijska kosa, Zemun, u Gradskom zavodu za plučne bolesti, kao i u kovid ambulantima koji su otvoreni i poručio građanima da koriste kovid ambulante.

"Otvorene su kovid ambulante koji rade čitavu noć, ali narod možda iz nekog ubeđenja da su na Infektivnoj klinici najbolji lekari ide tamo, a možda i iz unutrašnjosti dolaze na direktno na Infektivnu", rekao je Svorcan.

On je naglasio da ne krivi građane već da precizira gdje sve mogu da odu na pregled koji podrazumeva klinički, laboratorijski i remenski pregled pluča, a na osnovu koga se donosi odluka da li pacijent ide na bolničko lečenje ili u kućnu samoizolaciju.

Na pitanje šta se dešava sa laboratorijom Vatreno oko i da li tačno da su na toj laboratoriji izgubljeni testovi rađeni 6., 7. i 8. jula Kisić Tepavčević je odgovorila da testovi nisu izgubljeni, već da je došlo da kašnjenje rezultata ne zbog nedostatka testova, već do nedostatka reagensa.

"Određeni reagensi su nedostajali, a ne testovi. Nisu izgubljeni testovi, pacijenti koji su testirani dobili su naknadadno rezultati, svi su dobili sa jednim nažalost velikim zakašnjenjem", zaključila je ona.

Tepavčević: Srbija da među prvima obezbijedi vakcinu

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se Srbija nada da će među prvim državama obezbijediti vakcinu protiv virusa korona, kada ta ona bude završena.
"Nijedna od vakcina još nije gotova i kada se ustanovi da je jedna od njih maksimalno bezbedna nadamo se da ćemo je među prvima dobiti", rekla je Tepavčevićeva.

Ona je na konferenciji za novinare izjavila i da je Srbija na vrijeme uspostavila kontakte sa proizvođačima vakcina.

Tepavčevićeva, koja je član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv virusa korona, istakla je da su oči svijeta uprte u proizvođače vakcine i da je svi željno očekuju.

Ona je napomenula i da je proivodnja vakcina dugotrajan proces, a da nijedna od njih do sada nije prošla sve neophodne faze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana