Kesić: U Vašingtonu o ekonomskoj saradnji, a ne o statusu

Tanjug
Kesić: U Vašingtonu o ekonomskoj saradnji, a ne o statusu

VAŠINGTON - Šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić ne očekuje da će na predstojećem sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa delegacijom Prištine u Vašingtonu biti pokrenuto pitanje statusa tzv. Kosova, već napredak u ekonomskoj saradnji i rešavanju otvorenih ekonomskih pitanja u cilju nastavka pregovora.

Kesić za Tanjug u telefonskom razgovoru kaže da su, prema izjavama specijalnog izaslanika predsjednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela i drugih koji su u Vašingtonu uključeni u pripremi predstojećeg sastanka, očekivanja vrlo skromna u smislu da se ne očekuje da će na sastanku biti pokrenuto i riješeno pitanje statusa Kosova.

"Očekuje se napredak što se tiče ekonomske saradnje, otvorenih ekonomskih pitanja i da se na taj način napravi korak prema boljoj atmosferi da bi se nastavili pregovori, vjerovatno pred kraj godine, zavisno od toga šta će se dogoditi na američkim predsjedničkim izborima trećeg novembra", rekao je Kesić.

On smatra da se u SAD-u, zbog postizanja sporazuma između Izraela i Ujedinjeni arapskih emirata, ovaj sastanak predstavlja kao prilika da se ponovo dokaže da Trampova spoljna politika postiže uspjeh.

"Tako bi se i skromni dogovor u vezi sa poboljšanjem ekonomskih odnosa između Beograda i Prištine ovdje, u kontekstu predstojećih američkih izbora, iskoristio da se pošalje pozitivan signal da Trampova spoljna politika doživljava uspjeh i kao još jedna pobjeda za samog Trampa", rekao je Kesić.

On je dodao da treba tražiti, pogotovo od Trampove administracije koja se predstavlja kao drugačija od dosadašnjih, da iskreno pregovara, te naglasio da "srpska strana treba da se ispoštuje" i da sve što se dogovori bude implementirano ne samo jednostrano, već i od albanske strane.

Na pitanje o inicijativi srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i dokumentu koji je dostavljen predsedniku Vučiću iz Republike Srpske, a u kome se ukazuju na dvostruke standarde međunarodne zajednice kada je riječ o RS i KiM, Kesić je rekao da u tom dokumentu nema ništa što je nepoznato javnosti.

"Ako pogledamo situaciju oko KiM možemo da govorimo o licemjernosti zapada koji je trebalo da insistira na tome da se prvo ispune standardi, pogotovo o poštovanju osnovnih ljudskih i manjiskih prava, pa onda da se riješava status KiM, ali oni su rekli ''zaboravite na to, nećemo prvo standarde, pa status nego istovremeno''", rekao je Kesić.

Kada to nije dovelo do rezultata, kako kaže, onda su tražili prvo da se riješava status, pa da se onda vrati pitanje standarda.

"I dalje čekamo da se oni vrate na te standarde i da srpski i albanski narod uživaju ravnopravnost i zaštitu po zakonu. To nikako da ispuni vlast u Prištini. To govori o tome koliko su poštene namjere kada ulazimo u takve pregovore", rekao je Kesić.

Što se tiče BiH, Kesić je podsjetio da se Dejtonski sporazum gradi na temelju visoke decentralizovane države - države zajednice u kojoj dva entiteta i tri konstituvna naroda treba da odlučuju o svakom važnom pitanju, a da niko ne bude u poziciji da njegovi vitalni i nacionalni interesi budu ugroženi.

"Nažalost, sa nasilnim promjenama koje smo vidjeli od visokog predstavnika i američkih diplomata, mi sada imamo lakrdiju od države koja teško funkcioniše i gdje svakodnevno vidimo da se ugrožavaju na samo vitalni nacionalni interesi, već i interesi očuvanja entiteta i identiteta srpskog i hrvatskog naroda", rekao je Kesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana