Kesić: Izvještaj Evropskog parlamenta zvanična potvrda onoga što odavno misle

Tanjug
Foto: Skrinšot

BEOGRAD - Evropski parlament već duže vrijeme ne predstavlja volju svojih birača i građana, već ono što elita u toj instituciji misli kako bi svijet trebalo da izgleda, kaže politički analitičar Obrad Kesić i dodaje da su izvještajem o Srbiji samo zvanično potvrdili ono što odavno misle o našoj zemlji od koje, dodaje, traže poslušnost.

Kesić je za Tanjug, komentarišući izvještaj Spoljnopolitičkog odbora EP o Srbiji, koji je juče usvojen, rekao da ne treba imati iluzije da je ono što rade predstavnici EU za dobrobit Srbije i njenih građana, te dodao da oni zapravo traže poslušnost.

"Traže ono što je istočni blok tražio za vreme Hladnog rata, a to su ideološka poslušnost, vernost i da apsolutno svaka država stavi svoje nacionalne interese i prioritete na najniži nivo da bi se uvažavali interesi, ne institucije EU, već pojedinaca koji predstavljaju ono što izumire, a to je globalistički liberalno-demokratski pogled na svet da samo može da preživi ono što ta elita predstavlja i za šta se oni bore", rekao je Kesić.

Dodao je da traže poslušnost i prijete silom, te da tu nema prostora za bilo kakvo očekivanje da će da nas uvažavaju više nego sada dok smo neutralni što je, istakao je, najveća vrijednost Srbije.

"Dok god ima politiku neutralnosti, Srbija ima vrednost koja je iznad vrednosti drugih susednih država jer su one već izgubile mogućnost da imaju odvojeno mišljenje i na neki način se nalaze pod većim pritiskom nego Srbija", rekao je Kesić.

Komentarišući izjavu njemačkog kancelara Olafa Šolca da je nezamislivo da dve zemlje koje se međusobno ne priznaju postanu članice EU, Kesić je napomenuo da istovremeno u EU ima mjesta za zemlje koje mjenjaju međunarodno priznate granice putem nasilja i sile kao što je, dodao je, većina članica EU i NATO-a uradila 1999. godine kada su bombardovali Jugoslaviju.

"Zašto bismo mi verovali u bilo šta što predstavnici EU govore, kada su nas slagali svaki korak ovog bolnog puta i žrtvovanja od strane Srbije na putu prema članstvu?", upitao je Kesić.

Govoreći o austrijskom "non-pejperu" Kesić je rekao da je teško predvidjeti da li će on biti prihvatljiv, navodeći da neki elementi toga odgovaraju sadašnjoj političkoj eliti koja odlučuje u evropskim institucijama, ali da sa druge strane ne postoje odlučnost i iskrena volja da se poširenje napravi u skoroj budućnosti.

Kesić je dodao da bez te odlučnosti i iskrenosti prema proširenju EU ovaj "non-pejper" ne može da uspije, te dodao da je ključno da li EU stvarno želi proširenje ili traži način kako da se još više produži taj proces i da države koje nisu članice ipak moraju da se dokazuju više nego članice u tim organizacijama, prije svega EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana