Kesić: Džaferović ide predaleko poređenjem Srba sa nacistima

Srna
Kesić: Džaferović ide predaleko poređenjem Srba sa nacistima

BEOGRAD - Politički analitičar Obrad Kesić ocijenio je da bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ide predaleko poredeći svečani defile u Banjaluci sa maršom nacista, budući da je poznato da je veliki broj Bošnjaka bio u vojsci Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

“To je pokušaj revizije istorije što vređa žrtve među Srbima i drugim antifašistima tokom Drugog svetskog rata. Piše se nova istorija na štetu srpskog naroda”, rekao je Kesić za RTS.

On je napomenuo da su velike sile potvrdile postojanje BiH sa dva entiteta i u njoj Republike Srpske koja će opstati sve dok postoji srpski narod.

Kesić je ocijenio da BiH, kao država ne može da opstane “kao u braku gdje suprug vrijeđa suprugu govoreći da je ružna i glupa i onda očekuje da ga ona voli”.

On je naveo da su narodi u BiH daleko jedni od drugih, ali da to ne znači da nema prostora za dogovor, a za to je potrebna dobra volja među političarima, da priznaju da je Republike Srpska realnost.

Kesić je naglasio da u Banjaluci postoji odlučnost da vrate nadležnosti, navodeći da Dejtonski sporazum nije prelazno rješenje, već mora da se primjenjuje sve dok se potpiše nešto novo.

Smatra da u slikama iz Bužima, gdje su bošnjačka udruženja organizovala takozvani marš, uz ratne pokliče “Alahu ekber”, nema ničega novog, bez obzira da li se obilježava zvanični ili nezvanični događaj.

“Ali u kontekstu trenutka, međunarodna zajednica bi trebalo da ima iste aršine - da ne komentarišu pesmu pripadnika SAJ-a Republike Srpske i da ćute na pesme iz Bužima uz ratne zastave takozvane Armije BiH”, rekao je Kesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana