Kćerka i srodnici atenatora na Pavelića posjetili Beograd

Srna
Kćerka i srodnici atenatora na Pavelića posjetili Beograd

BEOGRAD - Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ugostio je danas Mariju Jovović, kćerku Blagoja Jovovića, borca Jugoslovenske vojske u otadžbini koji je smrtno ranio ustaškog poglavnika Antu Pavelića 1957. godine u Buenos Ajresu.

Najbliži srodnici Blagoja Jovovića posjetili su ulicu u Zemunu koja nosi njegovo ime i odali počast borcu Jugoslovenske vojske u otadžbini i atentatoru na jednog od najvećih ratnih zločinaca Drugog svjetskog rata.

Poslije obilaska Ulice Blagoja Jovovića i odavanja počasti kod spomen-ploče, koja je postavljena početkom avgusta prošle godine, Vesić je priredio svečani prijem u Skupštini grada Beograda za Jovovićevu kćerku Mariju, kao i za potomke Blagojevog brata Veljka Jovovića – unuke Sandru i Velibora Jevrića.

Vesić je istakao da je danas imao veliku čast da ugosti Mariju Jovović sa srodnicima i da joj zahvali za ono što je učinio njen otac, saopšteno je na sajtu grada Beograda.

“Blagoje Jovović je uradio jedan od najvažnijih i ujedno najhrabrijih činova u istoriji našeg naroda, kada je 1957. godine smrtno ranio najvećeg zlikovca srpskog naroda i čoveka koji odgovoran za stotine hiljada mrtvih”, ukazao je Vesić.

On je podsjetio da se decenijama nije znalo ko je heroj koji je smrtno ranio Pavelića.

da se grad Beograd oduži ovom velikom heroju, zbog čega jedna od ulica u Zemunu nosi ime Blagoja Jovovića”, naveo je Vesić.

Zamjenik gradonačelnika Beograda je na prijemu Mariji Jovović poklonio uramljenu tablu sa imenom njenog oca.

“Siguran sam da će Marija i njena porodica ovu tablu čuvati na posebnom mestu, jer ona je dokaz da će to što je Blagoje uradio ostati zauvek upamćeno. Kao narod treba da se sećamo važnih događaja iz svoje istorije, ali i svojih heroja. Blagoje Jovović treba da bude primer mlađim generacijama kako se voli i čuva otadžbina, bez obzira na to koliko ste daleko od nje”, dodao je Vesić.

Marija Jovović je Vesiću poklonila fotografiju Blagoja Jovovića, koja će biti čuvana u Muzeju grada Beograda.

Ona je zahvalila gradu Beogradu što je na ovaj način odao poštovanje njenom ocu.

“Za mene i moju porodicu je danas veliki dan”, istakla je ona.

Blagoje Blago Jovović /rođen Kosić kod Danilovgrada, 1922. godine, preminuo u gradu Rosario, 2. juna 1999. godine/ bio je borac Jugoslovenske vojske u otadžbini u Bjelopavlićkoj vojno-četničkoj brigadi, i čovjek koji je izvršio atentat na jednog od najvećih ratnih zločinaca Drugog svjetskog rata Antu Pavelića 10. aprila 1957. godine u Lomas de Palamoru, predgrađu Buenos Ajresa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana