Kasacioni sud odlučio: Malčanski Berberin u zatvoru do kraja života

GS
Foto: GS

Vrhovni kasacioni sud Srbije odbio je kao nedozvoljen zahtjev za zaštitu zakonitosti Ninoslava Jovanovića (47) iz Malče, poznatijeg kao Malčanski Berberin.

Time je ugašena svaka nada monstruoznog silovatelja, koji je zbog izopačene potrebe da šiša svoje maloljetne žrtve dobio nadimak Malčanski Berberin, da će izbjeći izdržavanje kazne doživotnog zatvora.

Ovaj vanredni pravni lijek, kojim traži "otklanjanje nepravilnosti u presudi" Jovanović je podnio Vrhovnom kasacionom sudu preko Višeg suda u Nišu 2. avgusta, nakon što je Apelacioni sud u Nišu 5. jula potvrdio istorijsku presudu Višeg suda u Nišu Jovanoviću.

Jovanović se tokom više od dvije decenije koje je proveo po zatvorima prilično izvještio i naučio dosta o pravu pa je zahtjev napisao lično jer više nema prava na branioca po službenoj dužnosti.

No, iako u ovakvim predmetima prođe dosta više vremena do donošenja odluke, Vrhovni kasacioni sud je za manje od tri mjeseca donio odluku i dostavio je Višem sudu u Nišu.

Njegov zahtjev je odbijen tako da će do kraja života biti iza zatvorskih zidina.

Žrtvu držao deset dana u strahu

Jovanović je djevojčicu koja je tada imala 12 godina oteo 20. decembra 2019. godine u Brzom Brodu presrevši je na putu do škole a potom je, pretnjama da će joj ubiti roditelje, držao u strahu punih 10 dana. Malčanski Berberin je djevojčicu pozvao je da uđe u „punto“ koji je prije toga ukrao predstavivši se kao "Bojan iz Niša, novi električar u njenoj školi". Kada je shvatila da ne idu prema školi, rekao joj je da je oteta "jer je njen otac ukrao dijamant od neke babe iz Niške Banje" i da će "morati da bude sa njim dok ga on ne vrati". Tada joj je prvi put zaprijetio da će joj ubiti roditelje ako ga ne bude slušala.

Kada je devojčicu odveo do prve kolibe u kojoj ju je krio i zlostavljao, ona je pokušala da pobjegne. Međutim, kako se navodi u optužnici, Malčanski Berberin ju je tada udario u glavu i odsjekao joj pramen kose. Do 29. decembra na različitim lokacijama na teritoriji Niša, Svrljiga i Knjaževca, do kojih su dolazili pješice, zlostavljao je, tukao i pretio djevojčici da će joj ubiti roditelje. Ne bi li je uplašio i odvratio od toga da traži pomoć govorio joj je da su ljudi, koje su sretali usput, zli. Više puta joj je šišao kosu, a dok ju je skrivao u Orešcu djevojčica je pokušala da se odbrani tako što je ciglom nasrnula na njega, međutim on ju je u tome sprečio. Vještačenjem je nesumnjivo utvrđeno da je Jovanović bio uračunljiv kada je činio krivična djela, što su pred sudom potvrdili psiholog i psihijatar koji su bili dio tima vještaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana