Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Imovina SPC ugrožena uoči 17. godišnjice pogroma

Srna
Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Imovina SPC ugrožena uoči 17. godišnjice pogroma

BEOGRAD - Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije saopštila je da se najnovijim napadima na pravoslavne hramove nastavlja negativna praksa ugrožavanja vjerskih sloboda i imovine koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosmetu, te zatražila zaštitu crkvene imovine uoči obilježavanja 17 godina od albanskog pogroma nad Srbima u južnoj srpskoj pokrajini.

Kancelarija, povodom posljednjeg obijanja dvije pravoslavne crkve u opštini Štrpce, zahtijeva od nadležnih međunarodnih organizacija i predstavnika privremenih organa u Prištini da bez odlaganja pronađu izvršioce ovih djela i da oni budu adekvatno sankcionisani.

U saopštenju se podsjeća da je njihova dužnost i obaveza da obezbijede sigurnost u srpskim sredinama u pokrajini.

- Posebno zabrinjava da se broj napada na crkvenu imovinu intenzivira uoči obeležavanja pogroma 17. marta, kada je stradalo više od 35 pravoslavnih crkava i manastira. Zbog toga zahtevamo da se u narednom periodu posebna pažnja posveti zaštiti pravoslavne crkvene imovine na Kosovu i Metohiji - navode iz Kancelarije.

U opštini Štrpce, u selima Drajkovce i Donja Bitinja, tokom prethodnog dana obijene su i opljačkane dvije crkve.

Kako je prijavljeno nadležnoj policijskoj stanici, u selu Drajkovce u crkvi Svetih 40 mučenika Sevastijskih nepoznate osobe su nasilno ušle i ukrale određenu količinu novca, dok su u Crkvi Svetog Dimitrija u Donjoj Bitinji demolirana ulazna vrata.

Ovo je četvrti put od početka godine da se na meti vandala nalaze pravoslavni vjerski objekti na Kosovu i Metohiji.

Na protekle Zadušnice su obijene i opljačkane još dvije crkve u Klokotu i u Partešu.

U martovskom pogromu koji su Albanci 2004. godine izvršili na Kosovu i Metohiji ubijeno je 19 ljudi, protjerano 4.000 Srba, uništeno 900 srpskih kuća, oskrnavljeno ili spaljeno 39 crkava i na hiljade spomenika po grobljima širom Kosmeta.

Martovski pogrom 2004. godine, izvršen u prisustvu 45.000 pripadnika NATO-a, najmasovniji je progon Srba sa Kosmeta nakon 1999. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana