Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Sramna presuda Ivanu Todosijeviću

Srna
Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Sramna presuda Ivanu Todosijeviću

BEOGRAD - Sramnom odlukom da potvrdi dvogodišnju kaznu zatvora poslaniku Srpske liste i predsjedniku opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću zbog izjava o Račku, prištinsko pravosuđe nanijelo je nesagledivu štetu procesu pomirenja na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

 “Ovom skandaloznom odlukom koja nije utemeljena ni na pravu ni na pravdi opasno je narušena bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji jer je presuda Todosijeviću presuda svakom Srbinu koji se za istinu bori”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je Todosijević rekao samo ono što danas osjeća i zna svaki Srbin, ali i svako kome su istina i pravda na prvom mjestu, te dodaje da je stav o Račku jasno i glasno potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Povodom ove sramne presude biće održane hitne konsultacije Srpske liste sa rukovodstvom Srbije i “odgovor će biti odlučan i snažan”, poručili su iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Ova politička presuda najdirektnije je kršenje Briselskog sporazuma u tačke 10 koja se odnosi na pravosuđe, a kojom je dogovoreno da u predmetima koji dolaze iz srpskih sredina većinski odlučuju sudije srpske nacionalnosti. Međutim, u presudi Todosijeviću odlučivale su samo sudije albanske nacionalnosti i u prvostepenom i u drugostepenom postupku. Albanci tužili, Albanci presudili”, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije ocjenjuju da se presudom Todosijeviću nastavlja progon Srba, ne samo na prostoru Kosova i Metohije, nego i u regionu, sinhronizovanim pravnim odlukama s ciljem da kriminalizuju srpski narod i okrive ga za sva dešavanja tokom devedesetih godina.

“Država Srbija će kao i do sada nastaviti da pruža svu potrebnu pravnu i svaku drugu pomoć Ivanu Todosijeviću koji se našao na udaru Prištine samo zato što je Srbin i što brani istinu”, ističe se u saopštenju.

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prištini kojom je predsjednik opštine Zvečan i poslanik Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na dvije godine zatvora zbog izjava o Račku povodom 20 godina od NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana