Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Kurti nastavlja pohod na srpske građane i institucije

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ističe da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti, uprkos brojnim apelima evropskih i svjetskih zvaničnika i institucija, nastavlja pohod na srpske institucije i građane, vođen jedinom opsesijom - da protjera Srbe do potpunog istrebljenja.

Iz Kancelarije je povodom upada Kosovske policije u “Poštu” u Goraždevcu saopšteno da je Kurti Srbe iz te srpske enklave ostavio bez novca za hranu i lijekove i da nastavlja svoj pohod na srpske građane i institucije.

“Takozvana Kosovska policija, po direktnom Kurtijevom nalogu, nastavila je danas sa akcijom maltretiranja i zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, sa posebnim udarom na povratničko mesto Goraždevac, ne bi li Srbe povratnike koje su ostavili bez penzija i socijalnih davanja sada dodatnim pritiskom naterali da napuste svoja ognjišta”, dodaje se u saopštenju.

Kurtijevi policijski i pravosudni odredi, kako se navodi, upali su u prostorije “Pošte” u Goraždevcu, izvršili pretres, zaplijenili kompjutere i kompletnu dokumentaciju, uključujući i penzione čekove na osnovu kojih se isplaćuju penzije najstarijim sugrađanima i ispitivali građane da li podižu novac u dinarima, a legitimisali su i novinare koji su se našli ispred objekta.

“Ovako izgleda Kurtijeva demokratija i vladavina prava, koji je Srbe u ovoj metohijskoj enklavi ostavio bez dinara primanja, bez novca da kupe lekove ili koru hleba, tako što je pre dva dana od radnika žPoštež zaplenio četiri miliona dinara namenjenih penzijama i socijalno ugroženim kategorijama, a sada ih dodatnom represijom zastrašuje”, ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije za Kosmet podsjećaju da je ranije danas Kurtijeva policija zabranila vozilu koje je prevozilo dinare za penzije i socijalna davanja da uđe na Kosovo i tako direktno ugrozio egistenciju penzionera i socijalno ugroženih kategorija, kojima je to jedini izvor prihoda.

“Danima unazad suočavamo se sa najsnažnijim pokušajima progona srpskog naroda u novijoj istoriji. Institucije od kojih živi srpsko stanovništvo se zatvaraju i na taj način se ukida pravo na život našem narodu i to pred očima međunarodnih predstavnika”, dodaju iz kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana