Kancelarija za KiM: Utvrditi motiv napada na srpsku staricu u Kosovskoj Mitrovici

Srna
Kancelarija za KiM: Utvrditi motiv napada na srpsku staricu u Kosovskoj Mitrovici

BEOGRAD - Srpska starica Božana R. (84), koja je brutalno pretučena u svojoj kući u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, žrtva je najbjednijih nasilnika i kriminalaca, ali i atmosfere nasilja koju Priština stvara proteklih sedmica, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije navode da očekuju da počinioci ovog gnusnog gnusnog napada, koji su, prema svjedočenju žrtve, govorili albanski, budu što prije privedeni pravdi kako bi se utvrdilo da li je motiv napada na Božanu R. isključivo koristoljublje ili je riječ o zastrašivanju Srba na sjeveru Kosova i Metohije.

Podsjetivši da se u prošlosti dešavalo da eskalaciju zapaljive i agresivne retorike Prištine prate upadi ekstremista u srpske sredine, koji govor mržnje svojih političkih albanskih lidera doživljavaju kao dozvolu i poziv za napade na srpska domaćinstva, iz Kancelarije ukazuju da ovakva vrsta napada na Srbe najčešće ostaje nerasvijetljena.

-Kosovska policija, umesto zastrašivanja srpskog naroda, mora jednom za svagda da se suoči sa ogromnim nabojem albanskog ekstremizma usmerenog prema svemu što je srpskom - ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije ukazuju da je problem u tome što policija ne može istovremeno i da štiti i da zastrašuje građane.

-Zato apelujemo još jednom na smirivanje tenzija na Kosovu i Metohiji i povlačenje specijalnih albanskih policijskih snaga sa severa pokrajine kako bi se građanima vratio osećaj sigurnosti, a društvo ponovo počelo da funkcioniše na mirnodopski način - poručili su iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U noći između četvrtka i petka dvojica za sada nepoznatih napadača upali su u kuću starice Božane R. u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, mučili je i pretukli, tražeći od nje novac.

Božana R, koja se oporavlja na odjeljenju intenzivne njege u bolnici u Sjevernoj Mitrovici, ispričala je da su dvojica maskiranih napadača sa njom komunicirali na srpskom jeziku, ali da su međusobno pričali na albanskom.

Ona je ispričala za "Kosovo onlajn" da je tortura trajala više od pola sata i da je tokom tog vremena jedan od napadača tukao, dok je drugi preturao stvari po kući.

-Vezali su mi ruke i noge i pesnicama su me tukli, čupali su me za kosu i glavom su me tukli o pod - ispričala je starica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana