Kancelarija za KiM: Serija napada na objekte SPC FOTO

Tanjug
Na prostoru Kosova i Metohije, prethodnih dana nastavljena je serija napada na objekte Srpske pravoslavne crkve
Foto: Kancelarija za KiM | Na prostoru Kosova i Metohije, prethodnih dana nastavljena je serija napada na objekte Srpske pravoslavne crkve

BEOGRAD- Na prostoru Kosova i Metohije, prethodnih dana nastavljena je sramna serija napada na objekte Srpske pravoslavne crkve (SPC), saopštila je danas Kancelarija za KiM.

Napominju da je juče ujutru i to na praznik Sveta tri Jerarha, obijena Crkva Svetih Vrača u selu Drenovce, u Kosovskoj Kamenici i iz nje je odnijeta određena suma novca.

Napad je izvršen pajserom, a polomljena vrata na hramu primijetio je crkvenjak.

Prethodno su polomljena su sva stakla na prozorima i ulaznim vratima Crkve Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca.

-Ovo je šesti napad na hramove SPC na Kosovu i Metohiji od početka godine, a samo u toku januara svedočili smo seriji obijanja crkava u Zubinom Potoku – napominju u Kancelariji.

Za vikend je zabilježeno i ispisivanje pogrdnih grafita na Osnovnoj školi "Braća Aksić" u selu Rabovac kod Lipljana, a slučaj je prijavljen policiji.

Alarmantan je podatak, ističe se u saopštenju, da je od početka godine zabilježeno tri puta više etnički motivisanih incidenata prema Srbima na KiM, u odnosu na isti period prošle godine.

-Ovakvi anticivilizacijski činovi nedvosmisleno potvrđuju ugroženost srpske verske baštine na KiM i ukazuju da je talas verskog nasilja osokoljen antisrpskim izjavama političara iz Prištine, koji se čak javno hvale da neće sprovesti sudske odluke o povraćaju zemlje manastiru Viskoki Dečani - navela je Kancelarija za KiM.

O odnosu Prištine prema građenju mirnog suživota i verske tolerancije i vrednostima za koje se zalažu, kako se ukazuje, najslikovitije govori primer da se njihovi lideri javno hvale obnovom kuće nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve, ali da ni „rečju nismo čuli osudu napada na hramove SPC“.

-Napadi koji ugrožavaju mir srpskog naroda na Kosovu i Metohiji moraju se najstrože osuditi i od strane međunarodnih organizacija koje deluju na prostoru KiM, a počinioci ovakvog zlodela se moraju adekvatno sankcionisati, jer je to jedini način da se ekstremizmu stane na put - naglašeno je iz Kancelarije za KiM.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić osudio je danas lomljenje stakala na pravoslavnoj crkvi u selu Nekodim kod Uroševca, ističući da „ćemo se uveriti da nadležni štite svetinje kada takvi incidenti postanu prošlost“.

Rakić je na svom „Fejsbuk“ profilu poručio da je poštovanje prema vjeri, tradiciji, svetinjama jednog naroda, nešto što bi trebalo svi da imaju.

Kako je naveo, ma ko da je polupao prozore na Crkvi Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca, mora da shvati da je to nepoštovanje srpskog naroda, koji živi na tim prostorima.

-Uz osudu moram da istaknem da ovo danas nije zaštita svetinja, da ih nadležni štite uverićemo se onog trenutka kada ovakvi incidenti postanu prošlost, a svi oni koji ih čine budu odmah pronađeni i adekvatno kažnjeni - napisao je Rakić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana