Kancelarija za KiM: Saslušanja u Štrpcu imaju za cilj da slome duh srpskog naroda

Tanjug
Foto: Lajmi.net

BEOGRAD - Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da saslušavanje koje Priština po nalogu Aljbina Kurtija danas sprovodi nad radnicima lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova u sistemu Republike Srbije, u opštini Štrpce, ima za jedini cilj da se slomi duh srpskog naroda u Sirinićkoj župi i dodatnim pritiskom i zastrašivanjem natjera da napuste svoja ognjišta.

Kako se navodi pozivi za saslušanja i informativne razgovore u takozvanom tužilaštvu u Uroševcu upućeni su na adrese više predstavnika Privremenog organa opštine Štrpce koji su se danas uredno i odazvali pozivu.

“Reč je o veoma uznemirujućem postupanju prištinskih organa koji su prvo godinama protivpravno u kazamatima držali čelnike opštine Štrpce, a sada dodatno progone ostale zaposlene. Ovakvim institucionalnim nasiljem Aljbin Kurti želi da ukine srpske institucije na Kosovu i Metohiji i zatre tragove srpskog postojanja na ovim prostorima”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Kancelarija o novom udaru na Srbe, obavestila pismom i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka i ostale relevantne međunarodne misije tražeći da se angažuju i zaustave novi progon predstavnika opštine Štrpce.

Kancelarija podsjeća da su progonu i pritiscima prethodnih mjeseci izloženi i zaposleni u lokalnim samoupravama u opštinama Lipljan, Istok, Peć i Gora, kao i u zdravstvenim ustanovama, poštama, filijalima Poštanske štedionice, i direktori osnovnih i srednjih škola u opštinama na sjeveru KiM, što govori o planskom i sistematskom pokušaju zatiranja srpskih tragova na KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana