Kancelarija EU protiv odluke da se iz Razvojnog fonda za sjever naplati dug za struju

Srna
Kancelarija EU protiv odluke da se iz Razvojnog fonda za sjever naplati dug za struju

PRIŠTINA - Kancelarija EU u Prištini protivi se odluci prištinske vlade da iz Razvojnog fonda za sjever naplati dio duga za utrošenu struju u opštinama na sjeveru.

"Trenutno je na raspolaganju 3,6 miliona evra za isplatu novih projekata. Plaćanje dugova za električnu energiju ne ispunjava kriterijume za finansiranje projekata iz Razvojnog fonda definisanog Briselskim sporazumom za naplatu prihoda od carina od 17. januara 2013. godine", navode iz Kancelarije EU.

Svrha fonda je razvoj i integracija sjevernih opština, a sredstva se prikupljaju od uvoza robe preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, prenosi "Kosovo onlajn".

Iz Kancelarije EU navode da je od osnivanja Fonda izdvojeno je više od 14,5 miliona evra za različite projekte promocije društveno-ekonomskog razvoja četiri sjeverne opštine.

Skoro 12 miliona evra je iznos koji je prištinska vlada odlučila da naplati od četiri opštine na sjeveru na ime navodnog duga za struju stanovnika koji tamo žive.

Dio duga prištinska vlada namjerava da naplati iz budžeta sjevernih opština, a dio iz fonda koji je formiran 2013. godine na osnovu sporazuma Prištine i Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana