Kako je izjava američkog ambasadora razotkrila tajnu ko je sa OVK učestvovao u kopnenoj fazi agresije NATO

GS
Foto: Ilustracija

Beograd - Dio britanskih i američkih specijalnih snaga učestvovao je s tzv. OVK u fazi kopnene agresije NATO-a 1999, kaže penzionisani general-major Mitar Kovač

Zvaničnik američke administracije je tek sada priznao da su njihovi vojnici učestvovali i u kopnenoj invaziji na Srbiju i da su u tim borbama i ginuli.

Sumnju da se Srbi nisu branili i borili samo protiv terorista iz tzv. OVK, već i tada najmoćnije vojne sile, otklonio je ambasador Sjedinjenih Država u Prištini Filip Kosnet.

“Američki vojnici se nisu borili, a neki od njih su i umirali, da bi se stvorila ’velika Srbija‘ ili ’velika Albanija‘ na Balkanu. Kosovo ima koristi od toga što je multietničko, multivjersko i priče o ’velikoj Albaniji‘ ili ’velikoj Srbiji‘ na Balkanu bile bi predaja i neuspjeh”, naveo je Kosnet.

Kosnetovim priznanjem srušen je mit kako oni nisu bili spremni da u kopnenim borbama ginu u ratu za KiM, te da su se odlučili samo za NATO bombardovanje, odakle su izašli bez žrtava, piše Sputnjik.

Penzionisani general-major Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbjednosnog foruma rekao je u emisiji radio Sputnjika “Od četvrtka do četvrtka” da sigurno zna da je dio britanskih i američkih specijalnih snaga učestvovao sa teroristima OVK u fazi agresije NATO 1999. na Kosovu i Metohiji.

“Godinu dana ranije, njihovi dobrovoljci takođe su učestvovali u terorističkim akcijama i izviđačkim misijama na tom prostoru. Međutim, te informacije se ne mogu naći u oficijelnim podacima nijedne države”, kaže Kovač.

On smatra da je američki ambasador uputio posljednju poruku kako bi bio što ubjedljiviji i kako bi doslovno stavio do znanja svim političarima na Kosovu da se ne hvale da su oni stvorili slobodu i tu lažnu državu.

“Da nije bilo Amerike, mi ne bismo imali tu takozvanu državu. Samo ne znam zašto je pomenuo ’veliku Srbiju‘, jer ona nije ni velika ni mala u sastavu sa Kosovom i Metohijom. To je istorijska kategorija”, kategoričan je on.

Direktor Evroazijskog bezbjednosnog foruma smatra da “velika Albanija” nije došla na red, niti je tako nešto sada prihvatljivo u svijetu. Objašnjava da bi bilo bi veoma prepoznatljivo u negativnom smislu da se agresija na SR Jugoslaviju 1999. desila da bi se ta teritorija i mimo priznanja priključila nekoj drugoj državi. To bi, kaže Kovač, bio presedan i za mnoge druge probleme i u Evropi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana