Jovanović: Ultimatum EU Srbiji da prizna samoproglašeno Kosovo

Srna
Jovanović: Ultimatum EU Srbiji da prizna samoproglašeno Kosovo

MOSKVA - Bivši ministar inostranih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović ocijenio je da francusko-njemački plan o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine predstavlja ultimatum Srbiji da prizna samoproglašeno Kosovo i plan za potpunu dominaciju NATO-a na Balkanu.

Jovanović je za Tas rekao da prijedlog njemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsjednika Emanuela Makrona predstavlja ultimatum Srbiji da prizna nezavisnost samoproglašenog Kosova, koji je propraćen spiskom prijetnji u slučaju da ga Srbija ne prihvati.

“Rečeno je da je taj ultimatum stav cele EU. Suštinu ne menja to što je pred srpskom javnošću taj ultimatum nazvan žnovim pregovaračkim okvirom EU koji podržava SADž. Ultimatum je ultimatum, bez obzira na pakovanje”, dodao je Jovanović.

On je istakao da treba reći istinu, da se EU odrekla svoje statusne neutralnosti i da je posljednji dokument dokaz toga da EU bez najave izlazi iz mandata Generalne skupštine UN.

Jovanović je ocijenio da francusko-njemački plan “ne predstavlja ključ za mir, stabilnost i razvoj regiona, naroda ili Evrope u cjelini”.

“To je plan potpune dominacije NATO-a na čelu sa SAD nad srpskim narodom i Balkanom, planom pripreme Balkana kao strateške pozicije u globalnom ratu protiv Rusije i Kine”, rekao je Jovanović.

Jovanović dodaje da francusko-njemački plan rješenja pitanja samoproglašenog Kosova samo nastavlja sa “komadanjem/razbijanjem Srbije i srpskog naroda na Balkanu”.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj sazvao je za sutra sastanak na visokom nivou u Briselu o francusko-njemačkom planu.

Očekuje se da će specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak u odvojenim susretima razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom samoproglašenog Kosova Aljbinom Kurtijem, nakon čega će biti održan zajednički sastanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana