Jovanović: Poruka svima - okanite se pritisaka na Srbe

Srna
Jovanović: Poruka svima - okanite se pritisaka na Srbe

BEOGRAD - Obilježavanjem praznika Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave šalje se poruka svima da se okanu starih geopolitičkih igara, pritisaka na srpski narod i Srbiju, a pomaganja srpskim protivnicima na Balkanu, izjavio je Srni bivši šef spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović.

To su, kako ističe Jovanović, igre koje su prolazile u prošlosti, a danas u eri globalnih promjena u Evropi i svijetu stvaraju se veće mogućnosti za jedinstvo srpskog naroda.

"Moramo promeniti i uvreženu krilaticu da su srpskom narodu, navodno, imanentne podele. Imanentni su stalni geopolitički pritisci za Zapada da se sprski narod podeli, zavadi, da se jedan deo drži rezervisano prema drugom", kaže Jovanović.

On ističe da karakter srpskog naroda jeste jedinstvo i svijest da samo jedinstven može obezbijediti očuvanje svog nacionalnog, duhovnog, kulturnog identiteta i svoju državnost.

Jovanović ocjenjuje da je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave veoma značajan datum jer podsjeća na noviju i dalju istoriju tokom koje su zapadni faktori činili sve da razjedine srpski narod.

Kako ističe, činili su sve da srpski narod razdijele nepremostivim granicama i preprekama, da izazovu razdor i nepovjerenje i pronalaze razlike koje ne postoje.

"Obeležavanje ovog datuma je poziv da budemo otporniji na sve te pokušaje zadržavanja starih podela i uspostavljanja novih na srpskom nacionalnom biću", poručio je Jovanović.

Prema njegovim riječima, nema dijela srpskog naroda na Balkanu koji može biti snažan i obezbjeđivati napredak za današnje i buduće generacije ako ne bi bilo jedinstva sa svim dijelovima srpskog naroda koji su igrom geopolitičkih faktora Zapada razdijeljeni u više država.

"Ta geopolitička igra drobljenja srpskog nacionalnog korpusa nastavlja se i danas i ona se ogleda, kako u pokušajima obezvređivanja Dejtonskog sporazuma i lišavanja Republike Srpske svih stečenih prerogativa, tako i u pokušajima negiranja Ustava Srbije i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, da bi se deo srpskog nacionalnog bića koji vekovima živi u pokrajini Kosova i Metohije odvojio od centralne Srbije", smatra Jovanović.

On ukazuje da je i donedavni pokušaj negiranja i obezvređivanja prava srpskom narodu u Crnoj Gori na istoj liniji "drobljenja srpskog nacionalnog bića".

Jovanović upozorava da to nije nešto što je prošlo, već je i dalje prisutno, a vidljivo je i ovih dana kada se pojačavaju pritisci na Srbiju da priznaju navodnu realnosti i nasilno jednostrano otcjepljenje Kosova i Metohije od Srbije.

"Ti geopolitički faktori Zapada danas smatraju da su oslabile naše veze sa tradicionalnim saveznicima i strateškim partnerima i da mogu agresivnije da rade na cepanju i slabljenju srpskog nacionalnog bića na Balkanu", ukazuje Jovanović.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra. Na ovaj dan je 15. septembra 1918. godine počeo proboj Solunskog fronta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana