Jotka više puta upozoren da ne prijeti svjedoku i ne pravi „cirkus“ u sudnici

Tanjug
Foto: G.S.

BEOGRAD - U Specijalnom sudu u Beogradu danas je tokom ispitivanja svjedoka optuženi za organizovanje kriminalne grupe iz Kruševca Zoran Jotić Jotka, upozoren od strane suda da ne prijeti svjedoku Dobrivoju Jovanoviću, sinu nekadašnjeg Jotićevog saradnika Nenada Jovanovića.

Upozorenje je uslijedilo nakon što je Jotić svjedoka upitao kako mu je majka, a više puta je opomenut i da ne pravi cirkus u sudnici.  

Svjedoka je najpre Jotić ispitivao o ugovoru koji je sklopio sa njegovim ocem u kom se navodi da Nenad Jovanović duguje Jotiću 300.000 evra, a Jovanović je na to rekao da za to zna samo iz priče i da misli da je taj novac vraćen Jotiću, na šta je Jotić prokomentarisao „Znači rekao ti je Bidža da ne pričaš“.  

Zatim je Jotić svjedoka pitao da li je on zajedno sa njegovim ocem uložio 30.000 evra u posao sa šećerom, na šta je Jovanović rekao da se sjeća, da jeste on dao pare njegovom ocu i da su spominjali da je pala cijena šećera. 

Jotić je istkao da mu je Nenad Jovanović ostao dužan tih 30.000 evra i tražio da se pozove i supruga Nenada Jovanovića da svjedoči.  

„Da li mogu ja da pozovem Violetu Jovanović da svedoči, i nju i ovog što se šlogirao sinoć. Sledeći put će i Violeta da se šlogira, a Jotka u zatvoru“, rekao je on aludirajući na Mihajla Stepanovića koji je danas trebalo da svedoči, ali se zbog pogoršanog zdravstvenog stanja nije pojavio.  

Jotić je u jednom trenutku svjedoku rekao da prenese ocu „da mu vrati pare od šećera“, zbog cega je opomenut.  

 Takođe, Jotić je svedoka pitao da li on zna da je njegov otac u sudu rekao da je bio član Jotićeve „bande“. 

Na početku suđenja obavijestio je sudiju da je poslao pismo „Bidži“ i upitao da li je on to dobio, odnosno da li su mu poslali, s obzirom da je on u pritvoru. 

Na današnje suđenje nije došao svjedok Mihajlo Stepanović zbog lošeg zdravstvenog stanja, a on je kao i Violeta Jovanović pozvan za sledeće suđenje koje je zakazano za 27. septembar.  

Nenad Jovanović zvani Mali Bidža je inače uhapšen sa Jotićem i njegovom suprugom 2019. godine zbog sumnje da je prao novac, a u međuvremenu je pravosnažno osuđen.  

Sudija je najpre saopštio da se po nalogu Apelacionog suda u Beogradu iz dokaza izdvajaju transkripti presretnutih razgovora i SMS komunikacije između pripadnika grupe. 

On je obrazložio da su ti transkripti izuzeti jer Viši sud u Kruševcu nije imao ovlašćenje da prisluškuje Jotića i ostale pripadnike grupe duže od šest mjeseci, odnosno oni su mogli da izdaju naredbu na dva puta po tri mjeseca, dok su transkripti koji su danas izuzeti prešli taj rok.  

 

Jotiću i pripadnicima njegove grupe sudi se pored ostalog  za ubistvo Dejana Stankovića Ždrokinca 6. juna 2018. godine. 

Suđenje se ponavlja pošto je Apelacioni sud preinačio prvostepenu presudu, te je ukinuo dio presude kojom su optuženima izrečene višegodišnje zatvorske kazne. 

Prema optužnici, Dejana Stankovića je ubio Radulac, a motiv je navodno bila osveta za ubistvo Gorana Petrovića, zvanog Peta, koji je bio jedan od bliskih Jotićevih prijatelja. 

Jotić je 2018. godine izašao iz zatvora gdje je odslužio jedinstvenu kaznu od 15 godina na koju je bio osuđen u dva procesa - kao šef kriminalne grupe koja je reketirala privatnike u Rasinskom okrugu, kao i jer je podmitio sudiju Vrhovnog suda koji je trebalo da odlučuje o njegovoj prvostepenoj presudi. 

U pritvoru i zatvoru je bio od akcije „sablja“ marta 2003. godine. 

Inače ubijeni Dejan Stanković Ždroginac bio je osumnjičen za ubistvo Gorgije Gorga Darmanovića (58) 6. maja 2018. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana