Brutalno pretučen još jedan Srbin u policijskoj stanici na Kosovu

Srna
Foto: Ilustracija

PRIŠTINA- Policajac u policijskoj stanici u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici brutalno je pretukao Miloša Subotića, saopštila je Srpska demokratija, iz koje su osudili policijsku represiju nad Srbima koja uzima maha.

Srpska demokratija objavila je snimak hapšenja Subotića i povrede koje je sinoć zadobio, te pozvala međunarodne organizacije i ambasade da preduzmu konkretne mjere da se ukine represija nad Srbima i ostalim nealbancima na Kosovu i Metohiji.

Srpska lista saopštila je da je brutalno prebijanje Miloša Subotića u sjevernoj Mitrovici u prostorijama kosovske policije odraz srbofobije čiji su promoteri premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, koji na sjever Kosova gledaju kao na osvojenu teritoriju gdje je dozvoljeno sve kako bi bio protjeran srpski narod, saopštila je

"Osuđujući ovo zlodelo očekujemo da se najhitnije oglase međunarodni predstavnici, a pre svih Euleks čiji predstavnici monitorišu rad Kurtijevih falangi i da odgovore na pitanje ko je i zašto pretukao našeg sugrađanina, kao i gde su oni bili dok su njega vezanog brutalno tukli unutar policijske stanice, te kada će javno predstaviti izveštaj o svim slučajevima prekomerne upotrebe sile od Kurtijeve policije i zahtevati kažnjavanje odgovornih?", navodi se u saopštenju.

Iz Srpska liste ističu da se ćutanje međunarodnih predstavnika u Prištini doživljava kao odobravanje i da zato nije ni čudo što, u periodu kada Srbe maltretiraju, Euleks ćuti, a njihovi pripadnici dobijaju pohvale čelnika kosovske policije što je u najmanju ruku paradoksalno.

"Zato ponavljamo stav koji smo više puta jasno istakli na sastancima sa međunarodnim predstavnicima koji govore o vladavini prava - da su od svih koji krše zakon najgori oni koji nose uniformu", naglašava se u saopštenju.

PREBIJANjE SUBOTIĆA DOKAZ DA PRIŠTINA KORISTI GESTAPOVSKE METODE NAD SRBIMA

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da prebijanje Srbina iz Kosovske Mitrovice Miloša Subotića u policijskoj stanici iznova potvrđuje da Priština protiv pripadnika srpskog naroda sada već rutinski primjenjuje gestapovske metode zastrašivanja i nasilja.

Iz Kancelarije upozoravaju da su prekomjerna upotreba sile i policijska tortura odavno svakodnevica na sjeveru Kosova.

"Jasno je da akti nasilja i torture nad Srbima imaju samo jedan cilj - zastrašivanje u funkciji proterivanja i etničkog čišćenja severnog dela pokrajine", navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju poručili su da će Srbija nastaviti da metodično evidentira sve napade na Srbe, jer će odgovorne morati da sustigne pravda.

U saopštenju se dodaje da je međunarodno prisustvo na Kosovu dužno da, u skladu sa međunarodnim pravom i propisima koji bi trebalo da se primjenjuju na terenu, spriječi torturu nad Srbima i sve otvorenija kršenja ljudskih prava srpskog naroda.

"Predstojeće sedmice će pred Savetom bezbednosti UN biti razmotren novi šestomesečni izveštaj Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji, a Srbija će i ovu priliku iskoristiti da pažnju svetske javnosti skrene na sve vidove fizičkog i pravnog nasilja koje nad Srbima sprovodi režim Aljbina Kurtija", navodi se u saopštenju.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana