Jorgovanka Tabaković ponovo izabrana za guvernera NBS

Tanjug
Foto: Agencije

BEOGRAD - Skupština Srbije završila je prvu sjednicu vanrednog zasjedanja na kojoj je usvojila ukupno 60 tačaka dnevnog reda, među kojima i Deklaraciju o zaštiti prava i budućnosti srpskog naroda donijetu na Svesrpskom saboru.

Na sjednici je Jorgovanka Tabaković ponovo izabrana za guvernera Narodne banke Srbije /NBS/, a Blagoje Paunović za predsjednika Fiskalnog savjeta Srbije.

Poslanici su usvojili više zakona kojima se omogućava zaduživanje za infrastrukturne projekte, među kojima za izgradnju Nacionalnog stadiona u Surčinu kod Beograda u iznosu od 42 milijarde dinara /359 miliona evra/.

Takođe, i za brzu saobraćajnicu Ruma-Šabac-Loznica u iznosu od 11,7 milijardi dinara /100 miliona evra/, te izgradnju obilaznice oko Kragujevca u iznosu od 12 milijardi dinara /102,6 miliona evra/.

Usvojene su i izmjene Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, kojima se povećava pretplata za javni servis za 50 dinara /0,42 evra/.

Umjesto dosadašnjih 299 dinara /2,56 evra/ taksa će iznositi 349 dinara /2,98 evra/, zbog povećanja prosječne zarade i penzija i visokih inicijalnih troškova štampe i distribucije računa.

Skupština je usvojila i više međudržavnih sporazuma, kao i izmjene Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbjednosti, prema kojima pripadnici snaga bezbjednosti neće moći da izdaju stan kupljen povoljnije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana