Jezivi poziv vatrogascima: "Kuća gori, deca su unutra!"

Telegraf
Jezivi poziv vatrogascima: "Kuća gori, deca su unutra!"

NOVI SAD - Poziv upomoć za šestočlanu porodicu koja je stradala u naselju Salajka, novosadskim vatrogascima-spasiocima stigao je u 2:43 časova, na broj 193, razgovor je trajao 52 sekunde, a Telegraf je došao u posjed snimka tog razgovora.

Nakon minuta od završetka razgovora na kamerama na stanici je zabilježen izlazak dva vatrogasna kamiona sa devet vatrogasaca. Pet minuta nakon dojave, u 2:47 časova gradska kamera zabilježila je prolazak vatrogasnih ekipa na 200 metara od lica mjesta, o čemu svedoči snimak koji je objavio Telegraf.

- Dobro veče. Upalila se kuća. Kuća gori, deca su unutra.

(Vatrogasci) Kako je ulica?

- Đorđa Dere, broj 28

(Vatrogasci) Novi Sad?

- Da, Da, Novi Sad, samo molim vas, deca su unutra

(Vatrogasci) Koji deo grada?

- Salajka

(Vatrogasci) Znači kuća gori

- Da, da, kuća

(Vatrogasci) Jel možete da izađete vi napolje?

- Mi smo tu, napolju, a deca su unutra, molim vas

(Vatrogasci) Dobro, dobro evo šaljemo mi ekipu (5 minuta kasnije bili su na licu mesta)

Vatrogasci su stigli na mjesto događaja u 2.48 časova i ustanovili da je kuća površine oko 50 metara kvadratnih u plamenu. Požar je lokalizovan u 2:53 časova.

Tim povodom oglasio se predsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su novosadski vatrogasci-spasioci stigli za pet minuta na lice mjesta nakon dojave da je jutros izbio požar u naselju Salajka, te da su apsolutno netačni navodi da su vatrogasci stigli na lice mjesta sat vremena nakon dojave o požaru.

„Naložio sam da mi se dostavi potpuna informacija o tome i obavešten sam da je pregledom sistema 192 i 193 ustanovljeno da je prva dojava o požaru usledila u 2:43 časova na broj 193, razgovor je trajao 52 sekunde i postoji snimak razgovora. Policija na broj 192 je obaveštenje dobila od Sektora za vanredne situacije u 2:48 časova. Devet vatrogasaca sa dva vozila iz Uprave za vanredne situacije Novi Sad su ugasili požar, a policija i javni tužilac su obavili uviđaj lica mesta. U ovom strašnom požaru smrtno je stradalo šest osoba, među kojima i četvoro dece, uzrasta od dve do sedam godina“, poručio je Dačić.

On je naglasio da u ovakvim situacijama prvenstveno treba pokazati empatiju i poštovanje prema stradalim žrtvama.

„U ovom požaru imamo šestoro stradalih, od toga četvoro male dece. Nemojte da se bavimo spekulacijama o navodnom neprofesionalnom postupanju vatrogasaca koji su, baš nasuprot tome, reagovali brzo i profesionalno, odmah po dojavi. Ovaj požar je sam po sebi užasna tragedija i cela Srbija žali zbog tragične smrti ove porodice i ne treba da skrećemo temu sa njih, već da se ponašamo onako kako dolikuje ovoj situaciji“, istakao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana