Jevtić: Položaj Srba nikad gori

Srna
Jevtić: Položaj Srba nikad gori

BEOGRAD - Potpredsjednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio je da je položaj Srba na Kosovu i Metohiji danas nikad gori, a da je politika Prištine usmjerena ka uskraćivanju i onih prava koja su u zakonima Prištine.

Jevtić upozorava da se nad Srbima vrši institucionalno nasilje, izloženi su nepravednom pritvaranju, a oni koji žele da povrate imovinu bivaju optuženi za navodne ratne zločine.

"Sve ono što se dešava od trenutka kada je Aljbin Kurti preuzeo vlast, usmereno je ka uskraćivanju i onih prava koja stoje u zakonima na Kosovu i Metohiji", ističe Jevtić povodom 15 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova.

Jevtić navodi da broj incidenata usmjerenih protiv Srba, koji je udvostručen otkako je Kurti premijer, opisuje odnos aktuelnih vlasti u Prištini prema Srbima.

"Na centralnom nivou nema političkih predstavnika Srba, što takođe govori o odnosu. Sve to zaokružuje celokupnu sliku problema u kojem se Srbi danas nalaze i života u uslovima koji su nebezbedni, sa jako slabim ekonomskim perspektivama, a sve zbog činjenice da aktuelna vlast čini sve da Srbe unizi i stavi u što teži položaj", kaže Jevtić za RTS.

Jevtić, koji je i gradonačelnik Štrpca, potvrđuje da se 80 odsto slučajeva nasilja nad Srbima dešava južno od Ibra, ali da u Štrpcu nemaju problem sa lokalnim Albancima, već sa onima koji ne žive u toj opštini.

"Albanski narod prihvata retoriku koje je jako oštra prema Srbima. Konstantno se o Srbima govori kao o kriminalcima", ističe Jevtić.

Skupština u Prištini je 17. februara 2008. godine jednostrano proglasila nezavisnost srpske južne pokrajine - Kosova i Metohije, supotno Ustavu Srbije i rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Prema rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN cijela teritorija Kosova i Metohije, pravno gledano, nalazi se u sastavu Srbije.

Srbija ne priznaje jednostrano otcjepljenje njene teritorije, preciznije autonomne pokrajine pod privremenom upravom UN u okviru srpske suverene teritorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana