Jakovljević: Srpska kuća u Parizu novi početak odnosa Srbije sa cijelim svijetom

Tanjug
Jakovljević: Srpska kuća u Parizu novi početak odnosa Srbije sa cijelim svijetom

PARIZ - Predsjednik Saveza Srba Francuske i stručnjak za bezbjednost David Jakovljević izjavio je danas da očekuje da Srpska kuća u Parizu bude novi početak odnosa Srbije sa cijelim svijetom, kao i da će srpska dijaspora u toj zemlji pomoći toj konekciji.

"Ovo je divna ideja, divan projekat. Naša Srpska kuća prima prijatelje i to je jako bitno, da nam u Srpsku kuću uđu prijatelji i da izađu iz Srpske kuće oduševljeni. Nadam se i molićemo se za to, da to bude novi početak odnosa Srbije sa celim svetom, ne samo sa Francuskom.

U Parizu je ceo svet i mi iz dijaspore ćemo pomoći toj konekciji jer Srbiji je potreban ceo svet", rekao je Jakovljević za Tanjug.

Govoreći o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj, Jakovljević je rekao da je, kada sagovornici iz dve zemalje ne dele istu politiku, važno da razgovaraju, imaju diplomatski odnos i da odnosi nikako ne smeju da se zatvore.

"Kada je gospodin Makron došao u Beogradu, bila je 2019. godina i to je bila mogućnost za novu saradnju i novi razvoj naših odnosa. Jer podsećamo, Francuska i Srbija su imale uvek temeljen odnos i zajedno smo pobedili u Prvom svetskom ratu", naglasio je Jakovljević.

Dodao je i da Srbi u Frncuskoj očekuju da predsednik Vučić poseti srpsko vojno groblje u Tijeu kraj Pariza, u novembru. Na pitanje sa kojim sve problema se srpska zajednica u Francuskoj suočava i koliko toga im je, kao predstavnik srpske dijaspore, pomogao da reše, Jakovljević ističe da su dobijanje papira i boravka najteži problem.

"Gledamo na koji način bi mogli Srbi da dobiju radnu vizu. Da ovde imamo kontakte sa firmama, da imaju ugovore i da se na taj način dobije radna viza, kako bi oni legalno došli ovde, imali socijalnu pomoć, imali obezbeđeni smeštaj.

To je jako bitno da moj narod ovde ne dođe autobusom i da ne zna gde da se smesti.

Da bude smešten i dočekan jer je naša radna snaga inteligentna radna snaga", rekao je Jakovljević. Upitan kako je biti Srbin ovih dana u Parizu, kada se održavaju Olimpijske igre (OI) Jakovljević je naveo da je ponosan kada vidi delegaciju srpskih sportista.

"Čitava Francuska, sad pričamo o srpskom nastojanju, je uz njih. Jako se radujemo što možemo opet kao nekada da nosimo dresove ponosno i tako će i biti za vreme Olimpijskih igara", kazao je Jakovljević. Ističe da razgovori o tome da se u Francuskoj priznaju srpske diplome traju već godinu i po dana.

"Položite za vozačku u Beogradu, imate pravo da vozite auto ovde - zašto nemate pravo da položite za doktora tamo i da budete doktor odmah ovde? To su glavna pitanja koje mi postavljamo", istakao je Jakovljević. On ističe da prema zvaničnim podacima u Francuskoj živi i radi 150.000 Srba, a da, ako se računa ilegalno prebivalište, Srba ima 200.000. Na pitanje šta su naredni koraci povodom problema sa kojima se Srbi najčešće suočavaju u Francuskoj, Jakovljević je rekao da je potrebno organizovati više kulturnih događaja, kako bi se građani međusobno upoznali.

"Mi moramo da se upoznamo. Dvadeset godina smo već mnogo Srbi među Srbima. Moramo da se uključimo. Ali, bitno je da ne zaboravimo ono što jesmo. Prilagođavamo se, ali se ne asimiliramo. Ostajemo Srbi sa srpskim tradicijama", zaključio je predsednik Saveza Srba Francuske.

Govoreći o bezbednosnom uglu otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, Jakovljević je rekao da je Pariz obezbedio najbolje što je mogao i da je situacija bila bezbedna. Prema njegovim rečima svet je nestabilan i politika je postala problematična, a da je na OI prisutna delegacija Izraelaca za koju kaže da se na njih prvo misli kada se govori o napadu, ali da postoje i pojedinačni napadi koji mogu da budu smišljeni iz nekih političkih razloga.

"Imamo ultra levicu, imamo nestabilne razloge u Francuskoj. Videli ste da su i vozovi bili sprečeni na neki način. Tako da, rizik nije postojao, ali sve je bilo obezbeđeno da se Olimpijske igre otvore na najlepši način, da ne bude incidenata", naveo je on.

Napomenuo je da je bilo sprečavanja kretanja građana, što je izazvalo nezadovoljstvo, ali da je to bio jedini način da se OI otvore

. Dodao je da je u Francuskoj oko 5.000 bezbednosno sumnjivih osoba kojima nije dozvoljen pristup, ali da su informativne službe tu da identifikuju potencijalni rizik.

"Među njima možda neki nisu trebali da budu sprečeni, ali za svaki slučaj neka su i sve je dobro prošlo", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana