Jača saradnja i srpski orden predsjedniku Gane

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na ceremoniji u Beogradu uručio je predsjedniku Gane Nani Akufo-Adu Orden Republike Srbije na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju odnosa Srbije i Gane, te najavio jačanje odnosa dvije zemlje i zajedničko djelovanje na međunarodnoj sceni.

Vučić je, nakon uručenja Ordena u Palati Srbija, na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da poslije mnogo decenija ugosti u Beogradu predsjednika Gane, te dodao da mu je ogromna čast što je Akufo-Adu uručio Orden, koji Srbija daje iskrenim prijateljima.

On je podsjetio da je Srbija u novijoj istoriji podržavala Ganu i druge afričke zemlje i narode tokom njihove pravedne borbe za nacionalno oslobođenje.

Vučić je rekao da je na sastanku sa predsjednikom Gane dogovoreno da se udvostruči broj studenata iz ove zapadnoafričke zemlje koje stipendira Srbija sa 16 na 32, te dodao da će oni biti most saradnje dvije zemlje u mnogim oblastima od ekonomije, IT sektora, vještačke inteligencije, do vojnotehničke saradnje, poljorpivrede, a naročito obrazovanja.

Navodeći da je razgovarano i o saradnji i konsultacijama dvije države o svim važnim događajima u regionu Zapadne Afrike i zapadnog Balkana, te Jugoistočne Evrope, Vučić je naveo da je za Srbiju važno što Gana postaje članica Savjeta bezbjednosti UN na dvije godine, pa je posebno važno da ih informiše o svim događajima na Balkanu.

Vučić je zahvalio Gani za stav o očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije, te dodao da će Srbija umjeti da uzvrati poštovanje i djelima učini sve što treba da bi pokazala zahvalnost.

"Srbija je neuporedivo odanija svojim prijateljima, nego mnogi drugi", istakao je Vučić.

On je napomenuo da su se u razgovoru saglasili da zemlje moraju biti nezavisne, suverene i da samostalno donose svoje odluke, da im niko ne drži lekcije i da će tako najbolje zaštititi interese svojih zemalja i naroda.

Kada je riječ o ekonomskoj saradnji, Vučić je rekao da je Srbija spremna da kupuje od Gane tropsko voće, a zauzvrat nudi svoje građevinske kompanije, te da ostaje da se ustanovi mješoviti komitet za saradnju dvije zemlje.

On je istakao da je Srbija obnovila svoju ambasadu u Akri, glavnom gradu Gane, te da će nastaviti da jača diplomatsko prisustvo.

Predsjednik Gane je rekao da je za male zemlje najvažnije da mogu da vode sopstvene agende, a ne da budu predmet bilo čijih želja, ali je ukazao i na ružan problem u vezi sa raspodjelom vakcina u svijetu.

Akufo-Ado je istakao da Gana u velikoj mjeri računa na Srbiju da joj pomogne u nekim pitanjima, te dodao da njegovu zemlju najviše brine bezbjednost u tom dijelu afričkog svijeta, kao što su džihad i rast terorističkih aktivnosti.

"Smatramo da možemo u tome da imamo važnu saradnju sa Srbijom. Ta pitanja izazivaju zabrinutost", rekao je predsjednik Gane.

Zahvalivši za orden u svoje i u ime naroda Gane, Akufo-Ado je rekao da Gana želi da ojača dobre odnose sa Srbijom u svim oblastima i pomjeri ih za "ljestvicu više" u budućnosti.

On je istakao da će stipendije Srbije biti veoma značajne za mlade iz Gane i od velike koristi za tu afričku zemlju, koja namjerava da otvori vrata za dalju saradnju srpskim građevinskim firmama, te najavio posjetu delegacije Gane Beogradu idućeg mjeseca.

"Nadam se da je svijetla budućnost ispred nas", rekao je Akufo-Ado, koji danas i sutra prisustvuje Samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu, koji se održava povodom 60 godina tog pokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana