Izlazak države iz "Politike", privatizacija Tanjuga

Srna
Izlazak države iz "Politike", privatizacija Tanjuga

BEOGRAD - Akcioni plan za primjenu Medijske strategije 2020-2025. godine predviđa promjenu 13 medijskih zakona, izlazak države iz lista "Politika", a rok za privatizaciju Novinske agencije Tanjug je prvi kvartal sljedeće godine.

Akcionim planom, koji je objavljen u Službenom glasniku i koji obuhvata period do 2022. godine, u mjeri koja se odnosi na smanjen i transparentan uticaj države na medijsko tržište, predviđen je potpuni izlazak države iz vlasništva "Politike" do četvrtog kvartala 2021. godine.

Prvi kvartal sljedeće godine rok je za okončanje privatizacije Novinske agencije Tanjug, kao i bez odgađanja podnošenje prijave za brisanje ove agencije iz registra privrednih društava, odnosno medija, saopšteno je iz Udruženja novinara Srbije /UNS/.

Akcionim planom predviđena je izmjena 13 zakona u naredne dvije godine, među kojima se najviše promjena odnosi na Zakon o javnom informisanju i medijima, zatim Zakon o elektronskim medijima i Zakon o javnim medijskim servisima.

Cilj Akcionog plana je, kako se navodi u tekstu, unapređenje sistema javnog informisanja koji garantuje slobodu izražavanja, slobodu medija, bezbjednost novinara, medijski pluralizam, razvijeno medijsko tržište i osnaženu novinarsku profesiju.

U Akcionom planu je dat niz mjera za unapređenje bezbjednosti, socioekonomskih i profesionalnih uslova za rad novinara, zaštitu novinarskih izvora, profesionalne autonomije novinara i urednika u odnosu na unutrašnje pritiske.

Predviđena je funkcionalnost i ažurnost Registra medija, obezbjeđivanje nezavisnosti javnih medijskih servisa i Regulatornog tijela za elektronske medije.

Za razliku od Medijske strategije koja važi za period od 2020. do 2025. godine, Akcioni plan za njenu implementaciju, koji je Vlada Srbija usvojila 3. decembra, odnosi se na period od 2020. do 2022. godine.

U dokumentu je objašnjeno da Strategija predviđa donošenje dva akciona plana, te da će se prije isteka važenja prvog, pristupiti izradi izvještaja o rezultatima sprovođenja.

"Na osnovu rezultata o sprovedenim aktivnostima, a prije isteka prvog akcionog plana, započeće se sa procesom izrade drugog akcionog plana koji treba, zajedno sa realizovanim aktivnostima iz prvog akcionog plana, da dovede do realizacije opšteg i posebnih ciljeva na nivou Strategije", piše u Akcionom planu.

Medijska strategija je usvojena 30. januara ove godine, a na njenom nacrtu je radila radna grupa od 18 članova, koju su činili predstavnici države i novinarskih i medijskih udruženja.

Vlada Srbije je juče formirala radnu grupu za praćenje sprovođenja Akcionog plana za primjenu Strategije razvoja sistema javnog informisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana