Izbori u Srbiji: Rekordan broj glasača u inostranstvu, Srbi sa KiM do birališta će preći i do 150 kilometara

GS
Izbori u Srbiji: Rekordan broj glasača u inostranstvu, Srbi sa KiM do birališta će preći i do 150 kilometara

BEOGRAD - U Srbiji će sutra biti održani predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori, a pravo glasa ima oko 6,5 miliona građana.

Na predsjedničkim izborima na glasačkom listiću je osam kandidata, a na parlamentarnim 19 lista.

Glasanje će trajati do 20 časova. Građani će u Srbiji moći da glasaju na 8.255 biračkih mjesta.

Republička izborna komisija dužna je da zvanične rezultate saopšti najkasnije do 7. aprila u 20.00 časova.

Za oko 100.000 birača sa područja Kosova i Metohije glasanje na izborima biće omogućeno u najbližim opštinama centralne Srbije. Pred njima je više otežavajućih okolnosti - od 50 do 150 kilometara koje moraju da pređu, zatim kontrola na administrativnom prelazu i pronalaženje biračkog mjesta.

Glasačka mjesta su organizovana u Tutinu, Raški, Kuršumliji i Vranju.

Većina glasača sa Kosova i Metohije koji se sutra budu odlučili da pođu na glasanje učiniće to autobusima, koje su im obezbijedile lokalne samouprave i organizacije u kojima rade. Jedan dio će ići i privatnim automobilima.

Na autobusima neće biti dozvoljeno isticanje državnih simbola Srbije, a za pružanje bezbjednosti biće spremni i pripadnici Euleksa i Kfora.

Iz pojedinih ambasada zapadnih zemalja u Prištini saopštili su da očekuju nesmetano kretanje glasača.

Državljani Srbije u inostranstvu glasaće na 77 glasačkih mjesta u 34 zemlje, a u biračke spiskove u inostranstvu je, prema evidenciji Republičke izborne komisije, upisano 39.777 birača državljana Srbije. To je najveći broj biračkih mjesta i prijavljenih birača u inostranstvu od 2004. godine kada je pripadnicima dijaspore omogućeno da glasaju van matice.

Države u kojima će biti organizovano glasanje su Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Velika Britanija, Grčka, Danska, Italija, Kanada, Katar, Kipar, Liban, Luksemburg, Malta, Mađarska, Nemačka, Norveška, Rumunija, Rusija, Severna Makedonija, Sjedinjene Američke Države, Slovačka, Slovenija, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Finska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Švajcarska, Švedska i Španija.

Na15 biračkih mjesta moći će da glasa oko 11.500 državljana Srbije koji borave u BiH, rečeno je  u Ambasadi Srbije u BiH.

-Državljani Srbije koji borave u BiH, a koji su se do 12. marta putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u BiH prijavili da će glasati u BiH, mogu da ostvare svoje glasačko pravo na biračkim mjestima na kojima su se prijavili da će glasati - rečeno je iz Ambasade.

Biračka mjesta u Banjaluci biće otvorena u Generalnom konzulatu Srbije, te zgradi „m:tela“, u Sarajevu u Ambasadi Srbije, u Mostaru u Generalnom konzulatu, u Trebinju u Konzularnoj kancelariji Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci, a u Drvaru u Konzularnoj kancelariji Generalnog konzulata Srbije u Mostaru.

U Višegradu će državljani Srbije glasačko pravo moći da ostvare na biračkom mjestu koje će biti otvoreno u Srednjoškolskom centru „Ivo Andrić“, u Doboju u Galeriji centra za kulturu i obrazovanje, a u Bratuncu u istoimenom srednjoškolskom centru.

U Bijeljini će biračko mjesto biti otvoreno u Centru za kulturu, u Prijedoru u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“, u Rudom u istoimenom srednjoškolskom centru, u Loparama u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, kao i u istoimenoj osnovnoj školi u Zvorniku, te u Pilici u područnom odjeljenju Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Roćević u Branjevu.

Iz Ambasade su naveli da će biračka mjesta biti otvorena na dan glasanja od sedam do 20 časova, te napomenuli da je glasačima prilikom dolaska na glasanje potreban važeći identifikacioni dokument Srbije, odnosno lična karta ili pasoš ove države.

U Sjedinjenim Američkim Državama jutros su otvorena birališta, a glasano je na tri biračka mjesta - u Vašingtonu, Njujorku i Čikagu.
Birališta su otvorena u osam časova po lokalnom vremenu, a registrovano je 1.155 birača.

Na biračkom mjestu u Vašingtonu glasao je i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

Biračka mjesta danas su otvorena i u Kanadi i Londonu.

Beograd

Građani će sutra glasati i za gradonačelnika glavnog grada Srbije, Beograda, a na listi je 12 kandidata.

Konačan broj birača na lokalnim izborima u Beogradu je 1.600.463, utvrdila je Gradska izborna komisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana