Izbori na sjeveru KiM održani bez Srba, problemi ostali neriješeni

GS
Izbori na sjeveru KiM održani bez Srba, problemi ostali neriješeni

KOSOVSKA MITROVICA - U četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije održani su vanredni lokalni izbori. Organizovala ih je Priština nakon što su Srbi u novembru podnijeli kolektivne ostavke u ustanovama pod njenim patronatom. U trci za gradonačelnike opština na sjeveru bio je jedan kandidat iz srpske zajednice i devet Albanaca.

Pokret Samoopredjeljenje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija proglasio je pobjedu u opštinama Leposavić i sjeverna Kosovska Mitrovica.

U Zvečanu i Zubinom Potoku pobijedili su kandidati Demokratske partije Kosova, navodi Koha ditore, pozivajući se na neimenove izvore

Poslanik Samoopredjeljenja Armend Muja rekao je da je kandidat Samoopredjeljenja na sjeveru Kosovske Mitrovice Erden Atić dobio 65 odsto glasova, dok je kandidat Samopredjeljenja u Leposaviću Ljuljzim Hetemi dobio više od 70 odsto glasova.

Kako navodi Koha, u Zubinom Potoku je Izmir Zećiri iz Demokratske partije Kosova dobio 196 glasova, dok je Flatron Hasani iz Samoopredjeljenja dobio 180 glasova.

U Zvečanu je, kako piše Koha, Ilir Peci iz Demokratske partije Kosova osvojio 114 glasova, dok je Fetah Peci iz Samoopredeljenja dobio 73 glasa.

Samo 3,47 odsto, odnosno 1.567 od 45.095 birača, iskoristilo je biračko pravo na danas održanim vanrednim izborima u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i na sjeveru Kosovske Mitrovice, pokazuju podaci prištinske Centralne izborne komisije.

Prema podacima CIK-a, u Sjevernoj Mitrovici je glaslao 837 birača (4,62%), u Zubinom Potoku svoje glasačko pravo iskoristilo je 385 birača (5,78%), u Zvečanu je glasalo 204 lica (2,92.%), a u Leposaviću 141 osoba (1,06%).

Glasali su isključivo Albanci. Njih u sjevernim opštinama na KiM u biračkim spikovima ima par procenata, pa je tolika i izlaznost.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je na lokalnim izborima na sjeveru KiM glasalo 1.566 Albanaca i 13 lica srpske nacionalnosti.

Iz albanskih nevladinih organizacija koje prate izborne procese konstatovli su, s obzirom na mali broj onih koji su glasali, da su današnji izbori bili više improvizacija, nego proces koji garantuje fer standarde i slobodno učešće zajednica.

U Zvečanu je glasala Slađana Pantović, kandidat za predsjednika te opštine koja je na biralište stigla u pratnji policije.

Srbi su ignorisali glasanje u kontejnerima, okruženim policajcima i kamerama. Izrazili su kolektivni bojkot i time, kažu, poslali poruku da ne pristaju na nametnuta rješenja, prenosi RTS.

Ostaju pri zahtjevima – formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih jednica specijalne policije sa sjevera.

Prisustvo policije bilo je danas više nego očigledno. U stvari, ne pamti se da je toliko policajaca podignuto na noge za neke izbore. A bilo ih je oko hiljadu.

Kada se sve završi biće ostaje pitanje šta dalje. Ostaju i neriješeni politički problemi.

To priznaju i u Prištini. Kažu da su današnji vanredni izbori legalni, ali da neće donijeti demografski i politički legitimitet.

Radoičić: Veliko hvala Srbima

Potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić zahvalio je večeras Srbima iz Leposavića, Zvečana, Kosovske Mitrovice i Zubinog Potoka na, kako je istakao, ko zna koji put dokazanom patriotizmu, dostojanstvu, časti i jedinstvu.

-Želim da kažem veliko hvala mojim sunarodnicima iz Leposavića, Zvečana, Kosovske Mitrovice i Zubinog Potoka na ko zna koji put dokazanom patriotizmu, dostojanstvu, časti i jedinstvu - poručio je Radoičić u saopštenju.

Kako je naveo, onima koji misle da sa jedan ili dva odsto glasova mogu da vode opštine na sjeveru, može da poruči da im srpski narod to nikada neće dozvoliti''.

-Na nama je da zajedno sa našom državom Srbijom i predsednikom Aleksandrom Vučićem nastavimo borbu za očuvanje mira i prava Srba da žive svoji na svome. Nadam se da su svi dobro razumeli jasnu poruku koju im je srpski narod sa severa Kosova i Metohije danas poslao. Živela Srbija! - dodao je Radoičić.

Kandidat Samoopredjeljenja: Biću gradonačelnik svih građana

Kandidat Pokreta Samoopredjeljenje za gradonačelnika sjevernog dijela Kosovske Mitrovice Erdan Atić poručio je da će biti gradonačelnik svih građana.

-Biću gradonačelnik svih građana bez razlike - rekao je Atić za Tanjug, govoreći na srpskom.

On je zahvalio svim građanima na pobjedi, uključujući onima koji, kako je rekao, "nisu imali šansu da izađu na izbore usljed okolnosti".

-Mi smo već dobili rezultate. Treba nam još nekoliko sati za formalne rezultate. Ono što znamo jeste da sam ja budući gradonačelnik opštine Severna Mitrovica - rekao je on.

Atić je rekao da će imati "dve i po godine da radi na dobrim i velikim projektima" i poručio da jedva čeka da se sastane "sa građanima ovog prelepog grada".

Kosovska policija: Izbori protekli mirno i bez incidenata

Izborni dan u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije - Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku protekao je mirno i bez incidenata, saopštila je večeras kosovska policija.

-Osim pružanja bezbjednosti tokom izbornog procesa, operativnim planom je predviđeno pokretanje i procesuiranje svakog krivičnog djela protiv biračkog prava i preduzimanje svih procesnih/krivičnih mera protiv bilo koga ko je u suprotnosti sa zakonima zemlje, u saradnji i koordinaciju sa CIK-om i Državnim tužilaštvom - navode iz kosovske policije i dodaju da “nije bilo prijavljenih slučajeva”.

Iz kosovske policije navode da ostaju posvećeni “garantovanju ustavnog poretka, stvaranju mirnog i bezbjednog okruženja za sve građane”, kao i da su zaduženi za pratnju izbornog materijala do kraja izbornog procesa.

Ambasada SAD:Izbori u skladu sa ustavom

 Ambasada SAD u Prištini saopštila je večeras da je stav SAD da su izbori u četiri opštine na sjeveru KiM održani danas u skladu sa ustavnim i zakonskim zahtjevima takozvanog Kosova i izrazila žaljenje što sve stranke nisu iskoristile "svoje demokratsko pravo" da učestvuju na izborima.

-Nastavićemo da sarađujemo sa svim relevantnim stranama o narednim koracima -, poručila je ambasada u saopštenju objavljenom na svom sajtu i ponovo ukazala na važnost i posvećenost SAD punoj primjeni Ohridskog sporazuma.

Kako se dodaje u saopštenju, SAD podržavaju, kako navode, "raznoliku, inkluzivnu, multietničku demokratiju na Kosovu i izbore koji su u njenoj suštini".

-Žao nam je što sve stranke nisu iskoristile svoje demokratsko pravo da učestvuju na današnjim izborima. Učešće na izborima pomaže da se osigura da lideri predstavljaju stanovništvo kojem služe. Glasanje je suštinska sloboda demokratskih društava -  navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da SAD prepoznaju, kako tvrde, napore izbornih zvaničnika iz Prištine da biračka mjesta stave na raspolaganje građanima koji žele da ostvare svoje pravo glasa, uz svođenje na minimum mogućih tenzija.

Ujedno izražavaju zahvalnost na, kako ocjenjuju, profesionalizamu kosovskoj policiji, Misiji Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS) i KFOR-u u obezbjeđivanju bezbjednog okruženja za izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana