Izbjegličkim porodicama iz BiH i Hrvatske 60 stanova

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji Beograda, danas su u Starom dvoru uručeni ugovori o kupovini 60 stanova.

Sredstva za kupovinu stanova obezbijeđena su iz fonda Regionalnog stambenog programa, koji u Srbiji sprovodi Komesarijat za izbjeglice i migracije, a najveći donator je EU.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović rekao je da je cilj sada bliži, a to je rješavanje stambenog pitanja za sve izbjegle iz Hrvatske i BiH.

"Više od 6.300 stambenih jedinica je kupovinom i izgradnjom stanova ili dodelom građevinskog materijala ili gotovih kuća, do sada rešeno i cilj je da to bude preko 7.600. Verujem da ćemo do leta naredne godine taj prvi cilj ispuniti", rekao je Starović i izrazio uvjerenje da će sa jednakom posvećenošću državnih organa i uz podršku partnera, raditi na stambenom zbrinjavanju interno raseljenih sa KiM.

On je čestitao porodicama koje su riješile stambeno pitanje i zahvalio pripadnicima donatorske zajednice, kao i svim partnerima na realizaciji Regionalnog stambenog programa, poput EU, njenih država članica, te Norveškoj, Švajcarskoj, Turskoj, SAD, UNHCR...

Sekretarka za socijalnu zaštitu u Beogradu, Nataša Stanisavljević, rekla je da je današnji dan važan da se sjetimo svih ljudi koji su usljed rata i progona morali da napuste svoja ognjišta.

"U prethodnih sedam godinama smo zajedno sa donatorima i Komesarijatom zbrinuli 1.422 porodice, ostalo je još nekih 2.500. Nećemo stati dok svima ne obezbedimo trajno stambeno rešenje", poručila je Stanisavljević.

Komesar za izbjeglice i migracije Vladimir Cucić poručio je da je Komesarijat do sada stambeno zbrinuo više od 25.000 izbjegličkih i raseljeničkih porodica, najvećim dijelom iz budžeta države.

Samo u Beogradu riješeno je stambeno pitanje za 4.198 porodica, rekao je Cucić i istakao da je ponosan što je više desetina gradova i opština vjerovalo u taj projekat.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore, a ima za cilj da obezbijedi trajna stambena rješenja za najugroženije izbjegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj savjeta Evrope i finansiran je sredstvima EU, koja je i najveći donator, SAD, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Jedan od korisnika stana Milan Divlja, koji je 1995. godine izbjegao iz Donjeg Lapca, kaže da je bio izgubio svaku nadu da će riješiti stambeno pitanje, jer je 26 godina podstanar.

"Ja još ne verujem, ovaj stan znači mentalnu slobodu, ne moram više da razmišljam da li će neko da mi kaže da izađem sutra ili da mi poveća kiriju. Mnogo mi znači", rekao je on.

Milica Milošević iz Medinaca, Slavonija, došla je u Beograd sa sedam godina 1991. godine. Kaže da je cijelo djetinjstvo bila obilježena kao izbjeglica.

"Ne verujem da je došao taj dan da ću rešiti svoje stambeno pitanje i želim da zahvalim Komesarijatu i Gradskoj upravi što su učinili da i mi rešimo krov nad glavom, da konačno imamo nešto svoje", rekla je Milošević i dodala da je do 3. razreda osnovne škole promijenila čak četiri škole.

Stanovi za izbjegličke porodice iz Hrvatske i BiH kupljeni su u okviru Potprojekta 9 Regionalnog stambenog programa (RSP).

Nakon šest mjeseci, dodijeljene stanove izbjeglice mogu otkupiti, po znatno povoljnijoj cijeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana