Iz Saveza Srba iz regiona zatražili pomoć Vlade Srbije onima koji primaju penzije iz regiona

Srna
Foto: ssr.org.rs

BEOGRAD- Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je od Vlade Srbije da iskaže solidarnost i razumijevanje i isplati pomoć od 5.000 dinara /oko 43 evra/ i penzionerima koji sada žive u Srbiji, a penzije stekli u Hrvatskoj, BiH i drugim zemljama regiona.

Linta je naveo da je samo manji dio penzionera iz ove kategorije, koji su dio staža ostvarili i u Srbiji, u aprilu dobio pomoć Vlade Srbije, ali da je većina od njih ostala uskraćena za pomoć i, kako je naveo, nisu mogli da se osjećaju sigurnije zbog situacije izazvane virusom korona.

"Značajan broj penzionera iz bivših jugoslovenskih republika, koji penzije primaju u Srbiji, izgubili su takozvani zaštitni dodatak i penzije im iznose ponižavajućih 3.500 dinara /oko 30 evra/ ili nešto više. Zbog toga se nalaze se u jako teškoj materijalnoj situaciji. Vlada treba da ima jednak odnos prema svim penzionerima. a ne da pravi razliku u isplati novčane pomoći", rekao je Linta.

On je ukazao da penzioneri iz Hrvatske, BiH i drugih zemalja regiona troše svoje penzije u Srbiji i savjesno ispunjavaju svoje obaveze, kao i svi ostali penzioneri, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Prema podacima Zavoda za socijalno osiguranje za 2018. godinu, u Srbiji živi 118.565 penzionera sa područja bivše Jugoslavije.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali ranije je najavio da će svi penzioneri u Srbiji 18. decembra dobiti jednokratnu novčanu pomoć od oko 43 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana