Istražni organi u Petnici, počelo davanje izjava

Tanjug
Istražni organi u Petnici, počelo davanje izjava

VALjEVO - Istražni organi bili su juče u “Petnici“ i započet je proces davanja izjava, rekao je sinoć direktor Istraživačke stanice Nikola Božić povodom optužbi pet djevojaka da su u toj ustanovi doživjele seksualno i fizičko nasilje.

-Ja se nadam da ćemo brzo dobiti satisfakciju za žrtve i da će svi oni koji su vinovnici ovako nečega biti kažnjeni. Kao novi direktor mogu da garantujem da se ovako nešto ne sme nikada više desiti -  poručio je Božić za RTS.

Najavio je uvođenje strogog kodeksa ponašanja za sve učesnike obrazovnih programa, kako i procedure poverljivog prijavljivanja nasilnika.
Organizovaće, kako je dodao, intenzivne programe obuke po tim temama za sve učesnike programa.
Nedeljnik "Vreme" objavio je juče ispovjest pet žrtava koje su u periodu od 2003. do 2014. godine doživjele seksualno nasilje od istog zlostavljača u Istraživačkoj stanici "Petnica".
Sve kao zlostavljača imenuju istu osobu i navode da su u kontaktu sa više od 20 drugih žrtava.

Potpredsjednica Vlade Srbije i predsjednica Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je juče da je tadašnja uprava istraživačke stanice znala šta se dešava i da ništa nije uradila.

-Nažalost, tadašnja uprava ''Petnice'' umesto da rešava problem, isti je zataškavala, poričući i okrećući glavu od onoga što se dešava - navela je Mihajlović u saopštenju.

Napominje da je takav slučaj ne samo poražavajući za društvo, već da ogromna odgovornost leži na tadašnjoj upravi, te da je neopohodno da znamo ime saradnika.

Izrazila je očekivanje da će nadležno ministarstvo odreagovati u skladu sa svojim ovlašćenjima i da će odgovorni biti i zaista pozvani na profesionalnu odgovornost.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana