Iguman manastira Dečani: Izgraditi put izvan zaštićene zone

Srna
Iguman manastira Dečani: Izgraditi put izvan zaštićene zone

DEČANI - Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić izjavio je da bi najbolje rješenje bilo izgradnja puta od Dečana do Crne Gore koji zaobilazi zaštićenu zonu manastira Dečani jer bi u potpunosti bio u saglasnosti sa kosovskim zakonom.

Iguman Sava je u video-poruci na albanskom jeziku poručio građanima Kosova, koji imaju nedoumice u vezi sa problemom puta Dečani-Plav koji ide kroz zaštićenu zonu manastira Dečani, da bratsvo manastira u potpunosti podržava ekonomski razvoj ove opštine i izgradnju puteva koji povezuju ljude.

“Međutim, Zakon o specijalnim zaštićenim zonama, koji je usvojila Skupština Kosova zabranjuje gradnju magistralnih puteva kroz takve zone. Godine 2014. Vlada Kosova je odlučila da napravi put od Dečana do Crne Gore koja zaobilazi zaštićenu zonu, prateći delom Loćansku dolinu i povezujući se sa putem uz Dečansku, Bistricu na kraju zaštićene zone. Ovaj projekat je najbolje rešenje jer bi u potpunosti bio u saglasnosti sa kosovskim zakonom i istovremeno bi onemogućio teški saobraćaj u zoni, koja je predviđena zakonom da bude prostor očuvane prirode i mira”, naveo je iguman Sava.

On smatra da bi se postojeći put kroz zonu mogao završiti kasnije, kao put lokalnog karaktera, sa odgovarajućom širinom, ograničenjem brzine i zabranom za teška vozila.

“Čvrsto se nadam da će Vlada Kosova i opština Dečani podržati ovo rešenje koje su takođe predložili i međunarodni predstavnici”, naveo je iguman Sava uoči za danas najavljenog sastanka sa predsjednikom privremene vlade Kosova Avdulahom Hotijem.

Istovremeno, dodao je on, ovo rješenje bi bila dobra osnova za izgradnju povjerenja i promociju manastira Dečani kao Svjetske kulturne baštine Uneska sa potpuno očuvanim prirodnim ambijentom, bez buke, turbulencija i gužve na putu.

“Lokalni put kroz zonu ostao bi dostupan za rekreaciju i turizam, kao i postojeći put koji vodi do manastira”, naveo je iguman Sava.

On je siguran da bi bilo moguće da se ovaj lokalni put završi čim se sagradi put koji zaobilazi zaštićenu zonu, a, kako je istakao, oko tog puta može se posaditi više vegetacije da bi se očuvao karakter zone koja se, takođe, nalazi i u Nacionalnom parku Prokletije.

Iz Hotijevog kabineta je najavljeno da će on danas posjetiti opštinu Dečani i manastir Visoki dečani kako bi u razgovorima pronašao rješenje spora u vezi sa izgradnjom puta koji opštinu Dečane povezuje sa opštinom Plav, a koji prema postojećoj trasi prolazi kroz Zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana