Iguman Janjić: Crkvu u Samodreži Albanci pretvorili u javni toalet

Srna
Foto: facebook.com

BEOGRAD - Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić objavio je na “Fejsbuku” fotografiju Crkve Svetog Jovana Preteče u Samodreži, na Kosovu i Metohiji, navodeći da su lokalni kosovski Albanci crkvu pretvorili u smetljište i javni toalet za lokalnu albansku školu.

“Toliko o verskoj i etničkoj toleranciji na Kosovu. Međunarodno posredovanje u obnovi i zaštiti crkve do sada nije pomoglo”, naveo je otac Sava.

On je podsjetio da od 2004. godine, kada je crkva teško oštećena, do danas, kosovske vlasti nisu učinile ništa da ovaj objekat stave pod zaštitu i obnove.

“Još jedna srpska pravoslavna crkva na Kosovu iz 1932. godine sagrađena na istorijskoj lokaciji srpske srednjovekovne crkve teško je oštećena od strane kosovsko-albanskih ekstremista tokom nereda 2004. godine. Od tada kosovske vlasti nikada nisu dozvolile njegovu obnovu”, napisao je Janjić.

Otac Sava je objavio i fotografiju uništenog pravoslavnog manastira Dolac iz 14. vijeka, koji je do danas devastiran, kao i desetine drugih svetinja Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

“Još jedan srpski pravoslavni manastir koji su uništili kosovski albanski ekstremisti nakon rata 1999. godine. Desetine naših crkava i dalje ostaju devastirane dok lokalni političari tvrde da je Kosovo raj verske tolerancije. Manastir Dolac 14. vek”, napisao je otac Sava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana