I u Srbiji obilježen Dan pobjede: Oduprijeti se reviziji istorije

GS
I u Srbiji obilježen Dan pobjede: Oduprijeti se reviziji istorije

BEOGRAD – Dan pobjede nad fašizmom zvaničnici Srbije obilježili su polaganjem vijenaca i cvijeća na Spomen-ploču poginulim vojnicima Crvene armije u Beogradu, spomenik oslobodiocima Beograda i spomenik Neznanom junaku na Avali i tom prilikom poručili da je neophodno oduprijeti se pokušajima revizije istorije.

Vijence su polagali generalni sekretar predsjednika Republike Srbije Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predstavnici Vojske Srbije, predstavnivci nekoliko ambasada među kojima i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko, predstavnici SUBNOR-a Beograda i Srbije...

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin danas je, povodom 9. maja položio vijenac na Spomenik Neznanom junaku na Avali.

Uz vojne počasti, on je to učinio kao izaslanik predsjednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, a u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i zastupnika komandanta Komande za obuku brigadnog generala Jelesija Radivojevića, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Nepokor, patriotizam i junaštvo doveli su vas do Dana pobede u borbi protiv fašizma - najveće pošasti u istoriji čovečanstva. Vama, palim herojima pripada večnost, a nama večno zahvalnim obaveza da pamtimo i sećamo se - zapisao je Vulin u Knjigu utisaka.

Selaković je ocijenio da je ovo jedan od najsvjetlijih i najsjajnijih datuma u istoriji čovječanstva, kada je srušeno zlo i fašističko-nacistička idelogija koja je od 1939. godine do 1945. godine sijala smrt širom Evrope i svijeta.

Tog dana su, kaže, srpski vojnici u okviru jedinica Narodne oslobodilačka vojske Jugoslavije i ruski vojnici u okviru Crvene armije zajedno oslobađali našu otadžbinu, a Crvena armija dalje ka Berlinu oslobađala ostatak Evrope.

Navodeći da smo svjedoci pokušaja revizije istorije, Selaković je poručio da se tome moramo oduprijeti na svaki mogući način.

Prema njegovim riječima, pokušajima revizije negira se da su u nacističkim "kvazi državama" i državama postojali koncentracioni logori od Aušvica do Jasenovca, da su u NDH postojali čak i koncetracioni logori za djecu koji nisu postojali nigde u svijetu i da su stotine ljudi bjesmoučno ubijani samo zato što su bili Srbi.

- To je bila najgora ideologija zato što je pravila razliku među ljudima po njihovom poreklu, boji kože, rasi, nacionalnoj i verskoj pripadnosti. Zato ovo jeste najsjajnija pobeda i najslavniji dan u istoriji našeg čovečanstva - istakao je Selaković.

Dačić je ukazao na to da je ovo veliki dan za Evropu i Srbiju koja je u okviru bivše Jugoslavije podnijela veliki teret, podsjetivši da je Jugoslavija bila treća, odmah poslije Poljske i Sovjetskog saveza po broju žrtava u odnosu na broj stanovnika.

- Najveći deo žrtava su nažalost činili Srbi koji su bili izloženi, ne samo stradanjima od strane fašističkih sila već i od strane raznih kolaboracionističkih režima koji su uspostavljeni na prostoru tadašnje Jugoslavije - naveo je Dačić.

On je takođe ukazao da je u svijetu vidljiv pokušaj relativizcije i uloge pojedinih zemalja i naroda, ali i pojedinih događaja, pa čak i negiranje zločina koji su počinjeni.

- Zato je naša obaveza da poštujemo sećanje na ove dane, na Dan pobede nad fašizmom - poručio je šef srpske diplomatije.

Đorđević je rekao da Dan pobjede ove godine obilježavamo u malo drugačijim okolnostima nego inače i istakao da je to veoma važan datum s obzirom na to da smo „tog dana izvojevali slobodu i pobijedili fašizam“.

- Mislim da kao narod imamo čime da se dičimo. Nemamo čega da se stidimo, velike žrtve smo dali u tom ratu i mislim da sve te žrtve najmanje što zaslužuju jeste sećanje na njih - rekao je Đorđević.

Dodao je da je naša dužnost da budućim pokoljenjima pričamo o tom vremenu kako ne bi dozvolili da se ono ponovi.

Radojičić je kazao da je važno da se i danas, poslije 75 godina, sjetimo heroja i onih koji su bili žrtve fašizma.

- Uvek se moramo sećati tog vremena, pre svega da ne zaboravimo i sa pijetetom se setiti heroja koji su dali svoje živote za slobodu, kao i nedužnih žrtava tog vremena - rekao je on.

Naveo je da treba da se setimo tog strašnog vremena jer nas istorija uči da se ono može ponoviti.

- Beograd je oduvek bio slobodarski grad, a danas se sećamo i naših saveznika jer tu borbu smo svi zajedno izvojevali dajući tako doprinos pobedi nad mračnim silama koje su se nadvile nad Evropom i celim svetom - rekao je gradonačelnik ovog grada.

Ambasador Rusije u Beogradu čestitao je 75.godišnjicu od Dana pobjede, navodeći da je danas veličanstven dan u kojem ima i ponosa, sreće, ali i velike tuge.

Bocan Harčenko kaže da je cilj falsifikovanja istorije da se oduzme suverenitet i nezavisnost zemalja.

- Ovo je teška politička borba, ali izborićemo pobjedu i na ovom terenu - poručio je Bocan Harčenko.

Neraskidiva veza Srbije i Rusije

Rukovodilac Ansambla Crvene armije "Aleksandrov" Genadij Sačenjuk čestitao je srpskim veteranima 75 godina od pobjede nad fašizmom i podsjetio na neraskidivu vezu i zajedničku istoriju Srbije i Rusije.

- Dan pobjede je veliki i sveti praznik za naše bratske narode. Rat je naša zajednička bol, a velika pobjeda — naš zajednički ponos - rekao je Sačenjuk.

On je podsjetio na značaj čuvanja sjećanja kod novih generacija.

- Sveta obaveza našeg pokoljenja je da pažljivo čuva i poštuje sjećanje na one koji su po cijenu života štitili otadžbinu, izvršavajući sveti dug, na one koji su izdržali bez obzira na sve užase rata i herojstvom doprinijeli pobjedi, koja je ostvarena zahvaljujući jedinstvu volje naše braće i zajedničkoj duhovnoj snazi - naveo je Sačenjuk.

Momčilo Bajagić Bajaga, Leontina i Dječiji hor "Čarolije" pridružili su se Ansamblu Crvene armije "Aleksandrov“ u izvođenju ruske pjesme "Dan pobjede", nezaobilaznog simbola 9. maja, najvećeg praznika u Rusiji, koji se obilježava kao Dan pobjede nad nacističkom Njemačkom.

Sačenjuk je u uvodu pjesme naveo da Rusiju i Srbiju spaja tuga za nebrojenim žrtvama strašnog rata i osjećanje ponosa zbog istorijskog podviga vojnika oslobodilaca, te istakao da su se dva bratska naroda - ruski i srpski borili na granici izdržljivosti, u ime mira budućih generacija, prenio je "Sputnjik".

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana