Hronologija masovnih ubistava u Srbiji u 21. vijeku

GS
Hronologija masovnih ubistava u Srbiji u 21. vijeku

BEOGRAD - Za samo dva dana dogodila su se dva masovna ubistva u Beogradu, a u protekle dve decenije u Srbiji je zabilježeno pet ubistava u kojima je stradalo više ljudi.

Navodno narušeni porodični odnosi bili su motiv Draganu Čediću da u Leskovcu 2002. godine ubije bivšu suprugu, njene dvije sestre i jođ četiri osobe.

RTS podsjeća da se sve  odigralo za manje od pola sata, a tom prilikom Čedić je ranio još četiri osobe.

Poslije zločina ubica je nestao.

Njegovo beživotno tijelo pronađeno je 40 dana kasnije u ataru jednog leskovačkog sela.

Pet godina kasnije u julu 2007. na mapu masovnih zločina upisan je Jabukovac kod Negotina. Nikola Radosavljević je prvo pretukao svoju suprugu, a zatim je skočio u bunar s namejrom da izvrši samoubistvo. Međutim, njegov komšija ga je izvukao iz bunara i pružio mu pomoć. Posle nekoliko minuta, Radosavljević je otišao do svoje kuće i uzeo pušku i uputio se prema selu. Iz lovačke puške je ubio devetoro i ranio dvoje ljudi. Među žrtvama je bilo i petnaestogodišnje dijete.

Radisavljević je posle zločina uhapšen na groblju. Vještačenjem je kod njega utvrđeno postojanje psihičkih problema zbog kojih je upućen na liječenje.

Radosavljević je za ubistva okrivio „crnu magiju“. 

Ubistvo 13 mještana sela Velika Ivanča kod Mladenovca najmasovniji je zločin zabilježen u Srbiji.

U aprilu 2013. Ljubiša Bogdanović ubio je 12 odraslih i dvogodišnje dijete.

U kravi pir krenuo je iz svoje kuće kada je iz pištolja presudio sinu  i majci. Tada je teško ranio svoju suprugu  koja je samo čudom preživjela hice. Nakon ubistva sina i majke Bogdanović je ušao u kući Despotovića. Na vratima je ubio Mikaila (61), a potom i Milenu (61), njihovog unuka Gorana (23), njegovu suprugu Jovanu (21) i njihovog dvogodišnjeg sina Davida.U domu Ješića ubio je Ljubinu (64) i njenog sina Miloša (48), u domu Mijailovića bračni par Velimira (78) i Olgu (79). U poslednjoj u nizu, kući porodice Stekić ubio je Draganu (50) i Danicu (78).

Ljude je ubijao na spavanju, a neki su mu, kako se tada pričalo, i sami otvarali vrata ne očekujući da će pucati u njih. Kada je vidio policiju Bogdanović je pucao u sebe. Umro je nekoliko dana kasnije. U grob je odnio i motiv zločina.

U maju 2015. dan poslije svadbe mladoženjin otac Rade Šefer ubio je šest osoba. Prvo je u selu Orom kod Kanjiže ubio roditelje svoje supruge. Potom je otišao u Martonoš i zapucao po ljudima koji su još spavali. Ubio je svoju suprugu, snahu i snahinu majku i oca.

Smrt je za dlaku izbegao njegov sin, pošto mu je nestalo metaka, a pomahnitalom ubici presudio je muž njegove svastike Emanuel Danjon, nakon što je Šefer ranio njegovu suprugu. Francuski državljanin Šefera je ubio udarcem stolicom u glavu, a nije mu suđeno jer je zločin izvršio u nužnoj odbrani.

U julu 2016. dogodilo se još jedno masovno ubistvo. Siniša Zlatić je u kafiću u Žitištu ubio svoju suprugu i joč četiri osobe. U pucnjavi je ranjena 21 osoba. Zlatić je uhapšen i osuđen na 40 godina zatvora-

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana